Със сигурност премиерата на флагман смартфона Xiaomi Mi 11 Pro е била дългоочаквана за всички фенове на новите и интересни технологии. Този смартфон безапелационно спечели овации и още с появата си спечели много хора, които вече искат да го притежават. Като един истински флагман обаче, Mi 11 Pro има и по-висока цена, която не всички потребители могат да си позволят.

Това е ясно и на Xiaomi, които освен топ флагмани, предлагат и ценово достъпни за масовия потребител смартфони, които независимо от значително по-ниската си, в сравнение с флагманите цена, имат дизайн и технически параметри, почти съпоставими с техните. Именно с един такъв смартфон, премиерно за България ще ви запознае Digital.bg в това свое видео ревю. Уважаеми дами и господа - Redmi Note 10.

Да започнем с това, какво Xiaomi са оставили в кутията на своя Redmi Note 10. Освен самия него и книжките с инструкции, тук има бързо 33W зарядно, USB Type-C кабел за зареждане и пренос на данни, игла за отваряне на SIM слота и прозрачен силиконов кейс. Освен това ще отбележим, че смартфона идва със заводски поставен върху дисплея протектор.

Винаги сме адмирирали производители, който добавят в комплект с устройствата си кейс и протекто. Това не им коства много пари, а в същото време спестява много време на купувачите, които няма да има нужда тепърва да търсят аксесоари за защита на смартфоните си. Така още с покупката си Redmi Note 10 е зашитен.

 

 

Говорейки за защита, още тук ще отбележим, че корпуса на смартфона има IP53 протекция, която го прави устойчив на прах и пръски вода. Протекция има и дисплея, той е с Corning Gorilla Glass 3 бронирано стъкло, което не се драска лесно и е устойчиво на директен натиск. Дизайнът на Redmi Note 10 определено ни допада.

Държейки смартфона в ръце и гледайки го, по никакъв начин не можем да предположим, че той е представител на бюджетният ценови клас. Реално с тази визия той спокойно може да мине за флагман. В дизайна преобладават заоблените линии и овалните форми. Благодарение на тях, с размери 160.5мм на 74.5мм, телефонът е много удобен за държане в ръка, независимо, че притежава доста голям дисплей.

 

 

Дебелината на профила е 8.3мм, и така Note 10 се побира лесно във всеки джоб. Цветовите разновидности на модела са универсални и биха допаднали както на мъжете, така и на дамите. Това са тъмният Onyx Gray, белият Pebble White и зеленият градиент Lake Green. Интересно е да се отбележи, че в различен цвят са не само гърбовете, но и периферната лайсна, като така цветните версии изглеждат много ефектно.

Самата периферия е направена от метал, нека я разгледаме. По нейното продължение в дългите страни намираме курсор за звук и слот за SIM карти, който не е от хибриден тип, а ви позволява да поставите отделно 2 SIM карти и карта памет.

 

 

Бутонът за активиране е малко по-специфичен, защото в него е вграден Fingerprint сензор за отключване посредством пръстов отпечатък. Това разположение на сензора е много удобно, особено за десничари, при които палецът на дясната ръка, по естествен начин винаги попада точно в тази зона.

Ако сте левичари и искате да използвате Fingerprint, нашият съвет е да настроите сензора така, че да разпознава показалеца или средния пръст на лявата ви ръка. Всъщност можете да го настроите и за всички пръсти на ръката си, защото Fingerprint разпознава до пет различни отпечатъка. Самият сензор работи много добре. При опита ни с 10 последователни опита за отключване, не отчетохме нито един неуспешен. Като самите отключвания ставаха почти мигновено.

 

 

В долната периферна част на смартфона се намират 3.5мм аудио жак, микрофон, USB Type-C порт и високоговорител. Когато обърнем Redmi Note 10 към срещуположната му страна, ни очаква приятна изненада. Въпреки, че това е модел с достъпна цена, Redmi Note 10 има аудио екстри присъщи на далеч по-скъпи смартфон. Да, тук маркираме наличието на още един високоговорител и на втори шумопотискащ микрофон.

Стерео звукът от високоговорителите ни впечатли със силата си. Тя е съпоставима с тази на стандартна външна колонка. По време на тестовете, които проведохме, оставаме с добро впечатление и от чистотата на звука, който предават високоговорителите, той е с Hi-Res Audio сертификация. Но да не ви разказваме как звучи - най-добре чуйте този саунд тест, който направихме за вас. Направихме и още един звуков тест. Гласът, който ще чуете във видеото над тази статия е записан с помощта на микрофоните на смартфона и то в шумна среда. Ще чуете и как би звучал гласът ми, записан посредством смартфон с единичен микрофон.

 

 

В горната периферна част, ще отбележим наличието и на още една екстра, която за съжаление е много рядко срещана при други смартфони. Под това кръгче се крие инфра червен сензор, с помощта на който можете да използвате смартфона като универсално дистанционно за най-разнообразна техника като телевизори, климатици и други.

Разглеждайки периферията, впечатление ни прави и решетката на говорителя, която е скрита в самия ръб между дисплея и горната периферна част. Провеждайки разговори, чуваме добре събеседника си посредством говорителя, дори около нас да е по-шумно.

 

 

Както и сами вероятно започнахте да се убеждавате, независимо от ниската си цена, започваща от под 400 лева, Redmi Note 10 е един много интересен смартфон за който определено има какво да се покаже и разкаже. А имайте предвид, че още не сме стигнали до същинската техническа част на обзора ни.

Във втората част на това видео, предстои да ви покажем дисплея, който има флагмански характеристики, да тестваме хардуера и камерите, като за финал ще споделим с вас и впечатленията си от батерията лед няколко дни тестове. Интересното тепърва предстои.