Xiaomi са един от водещите производители на смартфони, но също така предлагат разнообразие от други технологични джаджи. Сред тях са фитнес гривни, умни часовници, Bluetooth високоговорители и дори електрически скутери. По всичко личи, че портфолиото им от разнообразни продукти скоро ще включва още един аксесоар. Информация от документи за патент пред Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) разкрива желанието на Xiaomi да представят умни маски.

 

В случая става въпрос за съвсем различна концепция, спрямо предпазните маски, които сега се използват в Китай. От компанията са използвали серия от сензори във външната част, като акселерометър, жироскоп и сензор за чистотата на въздуха, съобщавa GizmoChina. Смарт маските на Xiaomi също така ще имат изчислително звено, което действа като бордови компютър и в реално време обработва данните събирани от всички сензори. Вградена батерия захранва филтъра за въздух на новите маски.

 

 

Сензорите ще осигуряват данни за обема и честотата на дишане, абсорция на замърсявате, качество на въздуха и др. Потребителите ще могат да управляват смарт маската от мобилно приложение за смартфоните. Специална система ще се грижи за здравето ни, като следи за потенциални нарушения в ритъма на дишане. Тази концепция на Xiaomi изглежда като достъпно и ефективно решение на все по-активния проблем със замърсяването в големите градове. Компанията ще се нуждае от време да комерсиализация и е възможно да не видим този продукт на пазара през 2020г.

 

Още от Digital: Xiaomi вече са четвъртият най-голям производител на смартфони в света