В наши дни Smart Home темата става все по-актуална. Голяма част от новите и модерни домове са умни и електроуредите в тях живеят свой собствен живот, който има само една единствена цел – да направи живота на собствениците им по-лесен.

Най-често срещаните смарт устройства, несъмнено са смартфопните, следват ги смарт телевизорите, роботите прахосмукачки и още куп други устройства. Технологичната марка, която към момента има най-много и разнообразни Smart устройства, със сигурност е Xiaomi.

 

 

Китайският технологичен гигант предлага всичко за което можете да се сетите, дори Smart тоалетна. Сега Xiaomi за пореден път показват нестандартното си и напредничаво мислене, като представят първият в света 5G свързан Smart хладилник.

Моделът носи името Viomi 21Face 5G IoT, като Viomi е подбранд на Xiaomi, който се занимава само с домакински електроуреди. Хладилникът е двукрилен с цели 520 литра обем, а нивото на шума му е само 38dB. Освен стандартните си функции обаче, той може да изпълнява и много други.

 

 

В лицевата му част има вграден голям цветен дисплей, а вътре в корпуса има почти същият хардуер, какъвто и в стандартен смартфон. Smart хладилникът е постоянно свързан към 5G безжична мрежа и постига скорост за пренос на данни до 1200 мегабита в секунда.

Така устройството може да играе ролята на централен хъб, от който да се управляват всички останали електроуреди от вашия умен дом. Както можете да видите и във видеото, което сме приложили над тази статия,  Viomi 21Face 5G IoT може да управлява прахосмукачката, да е свързан с телевизора или да прехвърля информация към и от смартфона ви.

 

 

На дисплея на хладилника спокойно могат да се гледат клипове от YouTube и дори да се слуша музика, защото в корпуса е вграден и високоговорител. Освен това има и микрофон, който приема гласови команди, насочени към асистента на Xiaomi.

Интересното в случая е, че цената на Viomi 21Face 5G IoT не е много по-висока от тази на всеки друг стандартен двукрилен хладилник с тези размери. В Китай към днешна дата тя е 744 долара.

 

Още от Digital.bg: Какво представлява най-малкият "хладилник" в света

 

Музика: Bensound.com