В последните години електрическият транспорт стана изключително популярен в цял свят. Повечето производители на автомобили, вече имат активни стратегии за преминаване към хибридно и изцяло електрическо задвижване на автомобилите си.

През 2020 година обаче, с появата на смъртоносният вирус COVID-19, хората все повече се насочват и към алтернативните превозни средства. Според редица проучвания, от началото на година, в големите градове масово, за сметка на градския транспорт се използват велосипеди и електрически тротинетки.

 

 

Най-удачният вариант обаче си остава комбинацията между двете – велосипед, със спомагателен електрически двигател. Тази концепция не е от вчера и вече има много производители на подобни устройства. Продават се както цели велосипеди, така и специални китове, които могат да превърнат стандартният ви велосипед в електрически.

Най-удобни за градската среда обаче, оказва се са сгъваемите електрически велосипеди. Те не заемат много място и са особено практични за хора, които живеят в малки апартаменти, нямат гаражи или дори балкони, на които иначе могат да оставят големия си велосипед.

Компанията Xiaomi е един от пионерите в този сектор и наравно с тротинетките си от серията Mijia M365, вече има зад гърба си сгъваемият електрически велосипед, който обаче е доста по-скъп от тротинетката на бранда. Днес Xiaomi поправят тази грешка и пускат в продажба своя нов модел, който струва $401 или иначе казано с $1 повече от базовата M365.

Цялото име на велосипеда е "Electric Power-Assisted Bicycle National Standard" и едва ли някой ще го използва в този му вид, нито пък Xiaomi ще го изпишат на рамката на велосипеда, предвид че тя не е много голяма. Размерите на новият представител на Qicycle семейството са 1530мм x 205мм x 1040мм, като теглото му е 18кг.

Съответстващият на китайските национални стандарти за електротранспорт велосипед е предназначен за велосипедисти с тегло до 100кг и може да измине максимум 40км с едно зареждане. Максималната скорост, която велосипедът може да развие без да въртите педалите му е 25км/ч.

 

Интересна информация

Малко хора знаят, но в портфолиото на Xiaomi има и един изключително скъп, на фона на Qicycle National Standard, но много интересен велосипед, който дори не е електрически. Той носи името Le Super Bike. Въпреки високата си цена (цели $3000), велосипедът е дори евтин на фона на това, което предлагат конкурентите му с подобни параметри, на марки като Cannondale, Specialized и Giant.

 

 

За кратко наричан QiCycle R1, тежи само 6.8кг, има движение Shimano Ultegra Di2 и специални високоскоростни спирачки. Велосипедът е смарт и по целият му корпус има сензори, които прехвърлят информация към смартфона ви на база това се грижат за физическия ви статус.  

Проектът, който се финансираше посредством платформата Indiegogo, събра само за няколко часа цялата сума за стартирането си, възлизаща на $341 000. От QiCycle R1 беше планирано да бъдат направени само 50 бройки, но в крайна сметка, Xiaomi направиха общо 100, поради големият интерес на провесионалните състезатели към модела.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Samsung Galaxy Z Fold 2 - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)