Купете Xiaomi Mi 9 с най-ниска цена от Smartfonix.com

 

Днес топ моделите на премиум брандовете струват около и дори над 2000лв. Наистина много пари за смартфон, но когато се взимат на изплащане пред мобилните оператори, тези пари не се усещат чак толкова, но все пак не са и никак малко, дори на лизинг.  По време на световният мобилен конгрес в Барселона, китайската компания Xiaomi представи своя Mi 9, който се явява бюджетна алтернатива на скъпите флагмани.  Във времето в което смартфонът се предлага на пазара, той има вече не малко фенове, но и хора, които не го харесват чак толкова много. След дълго време в което го тествахме, в това свое ревю екипът на Digital.bg ще сподели своите преки и неподправени впечатления от модела. Ще ви покажем какво харесахме и какво не в новият Xiaomi Mi 9.

Първото приятно впечатление идва още в момента в който получихме смартфона за тест. Той е в много ефектна и луксозна кутия, с преливащи перлени цветове. Отваряйки я ни очаква втората приятна изненада – съпътстващата окомплектовка. В нея освен смартфона влизат кабел за пренос на данни, бързо зярядно, преходник от USB Type-C към аудио жак, игла за SIM и прозрачен предпазен кейс от черен силикон.

Mi 9 несъмнено е един от най-красивите смартфони, които сме виждали от Xiaomi до момента. Той е елегантен и стилен, без да се набива прекалено много на очи. Формата на телефона е ергономична и той е удобен за държане в ръка, както вертикално при разговори, така и хоризонтално при браузване, снимане и игра на игри. Корпусът на модела е стъклен,  със специално нано покритие със стилизирана холограма наподобяваща дъгата. Стъклото няма да се надраска лесно, защото е с Corning Gorilla Glass 5 протекция.

Телефонът се води черен, но реално в него предливат много и различни цветове, в зависимост от това под какъв ъгъл го гледаме. Освен Piano Black който тестваме ние, моделът се предлага още в цветовете Lavender Violet и Ocean Blue. Периферията на телефона е направена от метал, който само на места е прекъснат от поликарбон заради антените за Wi-Fi и телефония. Металът тук е здрав и лек алуминий серия 7000. Теглото на Mi 9 е само 173гр.

Нещо което определено ни дразни е, че камерата стърчи прекалено много извън корпуса на телефона. Xiaomi са го направили с цел силуета на телефона да е само 7.6мм, колкото и официално се казва, че е дебел телефона. Заедно с камерата обаче, профилът е дели 9мм, което също не е чак толкова много но този почти милиметър и половина праг е доста неприятен. Дори когато сложим върху телефона предпазният кейс, камерата все още стърчи.

 

Приятна изненада е, че е почти невъзможно да надраскате стъклото над камерата. Проблем от който страдат голяма част от смартфоните (включително от премиум клас) днес. При Xiaomi Mi 9 стъклото е сапфир кристал. Същото се използва при хубавите швейцарски часовници.  В лявата периферна част на телефона е изведен бърз бутон за извикване на гласов асистент. Той работи отлично, но по-подробно внимание ще му обърнем, когато разглеждаме софтуера на телефона.

В долната периферна част има две решетки, но само под едната се крие високоговорител. Въпреки това звукът от него е доста сипел и в същото време чист. В това това можете да се убедите и сами от този наш саунд тест, в който сме поставили и децибелометър. Заради това, че високоговорителят е само един, трябва да внимавате държейки хоризонтално телефона, да не го запушите. За целта, следете сържейки смартфона, решетката да бъде на дясно. Така шансът за я запушите с пръст се свежда до минимум. В горната и в долната периферни части на смартфона има два микрофона, като горният е шумоподтискащ.

 

Aудио тест, който записахме за вас в шумна среда. можете да намерите във видеото над тази статия. Както ще чуете там, говорът ми е достатъчно ясен, а околните шумове са притъпени. Така събеседникът ни при разговори ни чува достатъчно добре, дори да сме на футболен мач. Тук е момента да изкажем и добрите си впечатления от 4G антените на телефона. Той има качествено покритие дори на места ограничено такова.

 

Xiaomi Mi 9 е Dual SIM, като и двата му слота са 4G и е налична поддръжка на dual SIM VoLTE HD обаждане. Минус е, че слота за SIM е от хибриден тип. Тоест, за да поставите допълнителна microSD карта памет, ще трябва да се лишите от една SIM карта.  Wi-Fi антената е 2x2 MIMO с поддръжка на MU-MIMO. Покритието е доста добро, дори на разстояние от офисният ни рутер. Навигационната система е Dual-frequency GPS с поддържка на GPS:L1+L5, Galileo:E1+E5a, GLONASS:L1 и Beidou:B1. Връзката със сателитите става много бързо и позиционирането на картата е с минимално отклонение, в сравнение с професионална навигационна система Garmin. Телефонът има Bluetooth 5.0 и NFC с поддръжка на Android Pay.

 

Очаквайте и останалите части на видео поредицата, която Digital.bg посвети на смартфона Xiaomi Mi 9. В тях ще разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, софтуера, батерията  и общо 4-те камери на телефона. Интересното тепърва предстои, а междувременно, ако искате да разберете в аванс техническите характеристики на Xiaomi Mi 9, както и на каква цена се продава в България към момента в който гледате това видео ревю, можете да разберете като посетите официалният сайт на вносителя на Xiaomi – Smartfonix.com