Ето го и него, един от смартфоните, които нямаме търпение да ви покажем във видео ревю, защото е нагледно доказателство, че смартфон от среден ценови клас, може без проблем да конкурира флагмани със значително по-висока цена. Уважаеми дами и господа, в тази кутия се намира Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Ще започнем с това, какво Xiaomi са оставили в кутията на Mi 11 Lite, освен самия него. Това са книжки с инструкции, игла за отваряне на SIM слота, USB Type-C кабел за зареждане и пренос на данни, зарядно, което впрочем е бързо 33W и предпазен силиконов кейс. Последната екстра, както и друг път сме казвали е много приятен бонус, който присъства окомплектовката на почти всички смартфони на Xiaomi. Така още с отваряне на кутията, вашият смартфон е защитен.

Започвайки да разглеждаме дизайна на Mi 11 Lite, ще отбележим, че този смартфон наистина е компактен. Независимо, че има дисплей с цели 6.55", той се усеща в ръката ни като далеч по-малък. Определено Xiaomi са поработили значително по подобряването ергономията на устройството. Забележете, Mi 11 Lite тежи само 159гр., а профилът му е дебел едва 6.81мм.

 

Ако не сте запознати, повечето съвременни смартфони с подобен диагонал на дисплея са с тегло около 200гр., а дебелината на профила им е средно около 9мм. Като база за сравнение ще вземем например Apple iPhone 11 Pro Max, който е с 6.5" дисплей. Неговото тегло е цели 226гр. Това означава, че той е с цели 42% по-тежък, което повярвайте ни се усеща осезаемо, когато държим смартфона в ръка.

По отношение на дебелината. Кратка справка в базата ни с данни показва, че от 2020 година насам, няма нито един друг смартфон със стандартен статичен корпус, който да има профил, дебел под 7мм. Правим пояснението "статични", защото единствените два смартфона, които имат по-тънки профили и то в разгънато положение са сгъваемите Samsung Galaxy Z Fold2 и Huawei Mate Xs. Xiaomi Mi 11 Lite наистина изглежда много тънък.

 

Като не си мислете, че този тънък профил е постигнат за сметка на здравина. Опитахме се да огънем корпуса на смартфона, но без успех. След този наш тест можем да кажем, че изработката на отделните елементи на корпуса и сглобката им са много качествени. Корпусът на смартфона е добре защитен. Той има IP53 ново на защита, което го прави устойчив на прах и пръски вода.

Дисплеят на смартфона е изключително добре защитен от надраскване и директен удар. Той има високо Corning Gorilla Glass 6 бронирано покритие. Mi 11 Lite има реално премиум излъчване. Като стъклен е не само дисплея, но и гърбът му. Периферията пък е метална. Заради заоблените си ъгли и периферни части, смартфонът е много удобен за държане в ръка. Не се пързаля и стои стабилно. За да добиете реална представа - точните габарити на корпуса са 160.5мм на 75.7мм. Разглеждайки лицевата част на Mi 11 Lite, веднага ни прави впечатление симетричното разпределени на съвсем тънката рамка около дисплея.

 

Обикновено рамката е тънка около двете странични и горната части на смартфоните, но тук Xiaomi са действали още по-практично и ефектно, като са се погрижили рамката да е също толкова тънка и в долната част. Навсякъде отстоянието от краищата на дисплея е 1.88мм. Като имайте предвид, че тук горе, място дори е намерено за решетката на говорителя.

За разлика от много други съвременни смартфони, където блокът с камерите стърчи прекалено много извън основното тяло, при Mi 11 Lite камерите стърчат едва 1.77мм над основната равнина, която е почти наполовина по-малко спрямо моделите при които стърчи прекалено много.

 

Xiaomi Mi 11 Lite се предлага в три цветови разновидности, като цветен е не само гърбът, но и периферната част. Цветовете носят имената Truffle Black, Mint Green и Citrus Yellow. Последните две са много свежи и определено създават настроение.

Черната е неутрална и може да бъде определена като елегантна. И трите цветови варианта ще са налични за продажба в България, като цената на Mi 11 Lite около 650 лева. Виждаме модела и в портфолиото на родните телекоми, където при подписване на договор с тарифен план, цената на апарата спада значително.

 

До тук с встъпителната част от обзора на Xiaomi Mi 11 Lite, където Digital.bg разгледа видимото за очите в корпуса на смартфона. Очаквайте продължението, в което ще подходим малко по-детайлно и ще започнем да разгледаме техническите параметри на смартфона. Предстои да споделим с вас впечатленията си от дисплея, периферията, хардуера, софтуера, камерите и батерията. Очаквайте включване.