Xiaomi е компанията, която разширява с най-бързи темпове присъствието си на световния пазар на смартфони. Китайският бранд се утвърди като единствена реална конкуренция на Samsung и Apple. Aтрактивното им портфолио дори позволи да бъде поставена амбициозната цел до две години Xiaomi да регистрира най-много продажби в световен мащаб.

Според данни в доклад на Strategy Analytics влиянието на този бранд сред европейските потребители продължава да се увеличава. Прогнозите им са, че до края на календарната година Xiaomi ще доминират този стратегически пазар. Солидна предпоставка за подобно развитие са резултатите им за третото тримесечие, информира GizChina.

 

 

В периода между юли-септември Xiaomi притежават 41.8% дял от сегмента на 5G смартфони на европейския пазар. Това е впечатляващо постижение като се има предвид, че само преди година компанията генерира едва 4.3% от доставките. По този начин компанията изпреварва най-големите си конкуренти.

Вторият най-голям производител е Apple, които вече имат 26% дял. През миналата година компанията не попада в класацията, тъй като стартира продажбите на iPhone 13 през последното тримесечие. Именно това са първите им 5G смартфони.

 

 

Третата позиция е за Samsung, които са продали 11.5% от 5G смартфоните на европейския пазар. По този начин компанията губи почти 2/3 от своя пазарен дял, тъй като преди година притежава 34.3% и доминира 5G сегмента в Европа. Първите пет производители се допълват от Realme със 7.2%, които увеличават влиянието си от 0.9% преди година.

OnePlus също губят позиции, но вече имат 2.3% дял, което е спад от 1.8%, спрямо същия период през 2020г. Внушителната конкуренция между производителите, която се очаква в следващите тримесечия ще допринесе за поевтиняването на смартфоните с 5G, което ще ги направи още по-атрактивни сред потребителите.

 

Още от Digital: Кои смартфони на Xiaomi ще получат ъпдейт към Android 12 и MIUI 13