GoPro е най-популярният производител на екшън камери, който има милиони фенове по цял свят особено сред любителите на екстремни преживявания. Събитията около компанията са доста динамични през последните месеци и сега разбираме, че Xiaomi проявяват интерес към придобиването на бизнеса на GoPro. Конкретна оферта все още не е отправена. Лично шефът на GoPro, Ник Уудман потвърди, че е отворен към разговори от подобно естество.

 

Данните на Bloomberg разкриват, че GoPro дори са наели инвестиционната компания JPMorgan Chase & Co. като съветник за реализиране на евентуална сделка. В момента пазарната капитализация на компанията е около $761 млн., което означава, че евентуално придобиване от Xiaomi вероятно ще им струва около $1 млрд. След като информацията за интереса на китайския производител се появи в интернет това провокира ръст в стойността на акциите на GoPro от 8.8%.

 

Тепърва предстоят преговори между представители на двете страни. Ако сделката се осъществи това ще я превърне в най-интересното придобиване в света на технологиите през тази година. Xiaomi биха получили ексклузивен достъп до уникалните патенти на GoPro и да използват технологиите им в своите мобилни устройства. Сделката ще им позволи да генерират допълнителни приходи от лицензирането на патентите за другите производители в технологичната индустрия. 

 

Oще от Digital: Как да печелим пари от клиповете си с камерите GoPro