Microsoft използваха E3 2016 изложението, за да разкрият за първи път детайли за конзолата Xbox Scorpio. Устройството е обект на множество спекулации в последните месеци свързани главно с това дали ще може да се конкурира успешно с PlayStation 4 Pro. Microsoft най-накрая споделиха официално какви подобрения очакват потребителите в следващата версия на конзолата. Най-интересната функция определено е възможността за 4K гейминг, която не се поддържа от Xbox One. 

 

Maксималната производителност е 6 терафлопа, което е повече от 4.12 терафлопа при PS4 Pro. Xbox Scorpio използва подобрена версия на x86 AMD Jaguar процесора, който има 8 ядра с работна честота от 2.3GHz, в сравнение с 1.75GHz при предходния модел. Крайният резултат е, че новата конзола е с 30% по-мощна от оригиналния Xbox One. Графичният процесор има 40 ядра, спрямо 12 при Xbox One и 36 при PS4 Pro. Според Microsoft това прави конзолата 4.6 пъти по-бърза от предшественика си. 

 

Новата конзола разполага с 12GB GDDR5 RAM, като 4GB от тях са за операционната система, а другите 8GB се използват за обработване на игрите. За сравнение PS4 Pro има 8GB GDDR5 RAM. Xbox Scorpio има хард диск с капацитет от 1TB, UHD Blu-ray оптично устройство и поддържа Dolby Atmos. Очаква се още повече детайли за подобренията и официалната премиера на конзолата да научим на изложението E3 2017, което ще се проведе през юни. 

 

Вижте как Microsoft Xbox One ще поддържат миксирана реалност от 2018г.