Експерти по сигурността на Trend Micro откриха още един опасен зловреден софтуер, който се разпространява в Google Play. Самият вирус е кръстен с името Xavier и според данните вече е инфектирал над 800 мобилни приложения. В момента зловредния софтуер е инсталиран на повече от 1 млн. устройства. От Trend Micro разкриват, че Xavier може да се открие в разноoбразни категории като фоторедактoри, приложения за уолпейпъри и игри. След като незабелязано проникне в смартфона той се превръща в източник на приходи за създателите си.

 

 

Тестовете на Trend Micro показват, че Xavier всъщност представлява рекламна библиотека, която е вградена в безплатни мобилни приложения. Потребителите виждат през определен период от време реклами, за да продължат да ги използват. Интересното е, че Xavier не е нов зловреден софтуер и се разпространява от поне две години. Последните му версии, обаче са изключително опасни и са програмирани да се "скриват" от антивирусните програми и филтрите за сигурност на Google Play, информира PhoneArena.

 

Xavier се контролира от разстояние и може да изпълнява редица задачи, с които да краде личната информация на потребителите. Зловредният софтуер е в състояние да препрати на отдалечен сървър информация като имейл адреси, пароли, ID на смартфона, име на модела, държава, производител, оператор на SIM карта, резолюция на дисплея и списък с инсталираните приложения. Внимавайте какво съдържание инсталирате в Google Play, ъпдейтвайте постоянно приложенията си и предварително четете коментарите, за да се предпазите от подобни заплахи.

 

Вижте как да предпазим Android смартфона си от вируси