Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
Windtank

Windtank

Редактор / 6289 публикации

6289

Статии

0

Видеа

Публикации на Windtank
иновации
Google и Levi’s разработват плат с функции на тъчскрийн
Google и Levi’s разработват плат с функции на тъчскрийн
Google и известната компания произвеждаща облекло Levi’s разработват нов тип „интелигентен плат”, който реагира на допир така както го прави тъчскрийнът. Според сайта Materia.nl, в плата са вградени нишки със свойства на проводник, които регистрират допир или приплъзване на пръст и след това изпращат команда до мобилно устройство.   Проводимите нишки са толкова тънки, че могат да се вплетат в плат за всякакъв тип дрехи, били те тениски или джинси. Проектът носи името Project Jacquard, което идва от първите ръчни станове използващи цифрови перфокарти за програмиране на сложни кройки. Според анализатори, подобен тип технология в бъдеще може да измести самостоятелните мобилни устройства, тъй като хората ще могат, например, да изпращат SMS-и от джинсите си.   Google се надяват, че Levi’s ще използват дългогодишния си опит, за да въведат иновативната технология в света на модата. Компанията планира да представи първата си серия облекла с Project Jacquard още следващата година.
екология
Защо LEGO се отказват от използването на пластмаса
Защо LEGO се отказват от използването на пластмаса
LEGO се отказват от пластмасата, предаде TheHuffingtonPost. Известната датска компания произвеждаща детски играчки ще инвестира общо $150 милиона в следващите 15 години в разработването на нови екологични материали за създаване на легендарните им блокчета за конструиране, както и за опаковките им.   С част от парите ще бъде създаден LEGO център за екологични материали, където ще работят над сто специалиста. Центърът би трябвало да отвори врати следващата година. Ходът на компанията е израз на амбицията им да оставят „положителен отпечатък върху планетата, който да наследят бъдещите поколения.”   Политиката на LEGO е в тон с държавната политика за увеличаване на екологичните материали в производството и намаляване на вредните емисии във въздуха. Компанията вече направи няколко важни стъпки в тази посока: намали размера на опаковките на играчките си и инвестира във вятърна ферма в открито море.   Според NBC News, от 1963 година насам блокчетата Lego се правят от здрава и устойчива пластмаса позната под акронима ABS. Годишно в производството им на играчки се използват 6000 тона от въпросния материал.
лаптопи
Lenovo представиха новите си ноутбуци с процесори Skylake
Lenovo представиха новите си ноутбуци с процесори Skylake
По време на изложението IFA 2015 Lenovo представиха нови модели ноутбуци, използващи шестото поколение процесори на Intel с технологията Skylake. Популярната серия лаптопи на компанията – IdeaPad – сега е разделена в две направления: IdeaPad “S” са по-тънки, а корпусите им са изработени от по-качествен материал. IdeaPad без “S” включва бюджетни лаптопи с по-големи размери и тегло.   Според TechRadar, серията IdeaPad S ще включва три модела: IdeaPad 100S, IdeaPad 300S и IdeaPad 500S. Първият модел ще се предлага в две конфигурации – с 11.6-инчов или с 14-инчов екран. Ще бъде черен, а батерията му ще държи осем часа. IdeaPad 300S ще е с 11-инчов екран и ще използва четириядрен процесор Braswell, докато IdeaPad 500S ще се предлага като 13-, 14- или 15.6-инчов вариант. И двете серии ще могат да се конфигурират с процесор Intel Core i7 Skylake и ще се предлагат в черно, сребристо или червено.   Новите попълнения в серията IdeaPad (без “S”) са две: IdeaPad 300 и 500. Първият ще се предлага в три варианта – 14-, 15- и 17-инчов - и ще може да се конфигурира с Intel Core i7 Skylake процесор. Вторият ще се предлага в 14- и 15-инчов вариант и ще може да се конфигурира с процесор на Intel (включително Intel Core i7 Skylake CPU) или на AMD (до AMD A10-7300).
ново лого
Какво всъщност означава новото лого на Google
Какво всъщност означава новото лого на Google
Както вече ви уведомихме, Google – дъщерната фирма на Alphabet – за пореден път внесе промяна в логото си. Буквите са запазили цветовете си от преди, но шрифтът вече е санс серифен. Освен нова логото сякаш изглежда малко по-закачливо от преди, което вероятно се дължи на по-заоблените форми. Обърнете внимание, че типичното издължено малко „g” вече изглежда по коренно различен начин.   Какво, обаче, се крие зад това дизайнерско решение? Сайтът Cnet цитира публикация на Google, която обяснява функцията на новото лого, но тя вероятно е малко по-абстрактна, отколкото сте очаквали. По думите им, новото лого отразява истинската същност на Google – че ни помага независимо на какъв тип устройство го използваме – и ни показва как „магията на Google” работи за нас дори на най-малкия екран.   Според компанията, новото лого и изобщо новите елементи включени в услугите на Google отсега нататък ще ни показват точно как работят за нас. Спорно е дали всеки потребител ще „види” в това лого цялата магия, за която Google говорят. Факт е, обаче, че то изглежда по-модерно, навявава някакво чувство за комфорт и, да, така или иначе трябваше да бъде променено рано или късно.
таблети
Новото поколение процесор Intel Core M ще направи таблетите два пъти по-бързи
Новото поколение процесор Intel Core M ще направи таблетите два пъти по-бързи
Intel Core M се доказа като един от най-енергийно-ефективните процесори за мобилни устройства на пазара. И макар комбинирайки дълъг живот на батерията с възможност за тънък и стилен дизайн, процесорът все пак бе определен за недостатъчно мощен. Според TechRadar, новото поколение Intel Core M ще промени това.   Благодарение на платформата Skylake, която ще залегне в основата на второто поколение процесори, таблетите, които ги ползват ще увеличат производителността си двойно спрямо днешните таблети. Отделно от това, Skylake ще увеличи и графичната производителност на мобилните устройства с до 40%.   Intel, обаче, нямат намерение да направят компромис с досегашните характеристики на Core M. Новият процесор не само също ще бъде енергийно-ефективен, но и ще се опита да увеличи поддържания живот на батерията с един час. Процесорът, освен това, ще поддържа интерфейса USB-C, което означава, че таблетите, които ще го ползват ще могат да разполагат само с един конектор за три различни функции: свързване на периферни устройства, свързване с дисплей и зареждане.
социални мрежи
Нова функция в LinkedIn ще направи комуникацията по-лесна и забавна
Нова функция в LinkedIn ще направи комуникацията по-лесна и забавна
LinkedIn обновиха основно услугата си за изпращане на съобщения, предаде VentureBeat. Интерфейсът не само изглежда по съвършено нов начин, но и за първи път поддържа не само снимки и документи, но и емотикони, стикери, GIF изображения и други.   Новият интерфейс би трябвало вече да е активиран в профилите на англоговорящите потребители на социалната мрежа, независимо дали я ползват в Мрежата или през приложението й за iOS или Android. Тези, които използват LinkedIn на друг език ще получат новия инструмент за изпращане на съобщения „в идните седмици”.   Новият дизайн на интерфейса е по-изчистен и подреден и до голяма степен напомня този на Facebook Messenger, което означава, че потребителите на социалната мрежа бързо ще свикнат с него. LinkedIn имат интерес от това да направят услугата по-интуитивна – по техни данни инструментът за изпращане на съобщения е един от най-често използваните.
процесори смартфони
Какви са разликите между трите варианта на процесора MediaTek Helio X10
Какви са разликите между трите варианта на процесора MediaTek Helio X10
Знаете ли, че HTC One M9 Plus – смартфон струващ над $600 – и Xiaomi Redmi Note 2 – китайски мобилен телефон, който се предлага за около $125 използват един и същ процеосор? Действително и двата модела разполагат със системен чип Helio X10 от компанията MediaTek, която в последно време се изявява като главен производител на процесори за бюджетни телефони.   Въпросният процеосор, обаче, се среща в различните смартфони под три различни варианта, твърдят PhoneArena. И трите модела имат общи спецификации – направени са по 28-нанометрова технология, използват осем ядра Cortex A53, поддържат два LPDDR3 слота за памет с честота от 800MHz и 4GB eMMC 5.0 памет, както и камера с ISP матрица с до 21-мегапиксела.   Първият вариант – MT6795M – има тактова честота от 2.0GHz, използва видео процесор PowerVR G6200 на 550MHz и поддържа резолюция до 1080 х 1920 пиксела. Вторият вариант – MT6795 – има същите спецификации, но използва видео процесор PowerVR G6200 с мощност от 700MHz и поддържа резолюции от 1600 х 2560 и 1080 х 1920 пиксела. И накрая – MT6795T – е с тактова честота от 2.2GHz и използва същия процесор като втория модел.
YouTube
Защо YouTube скоро няма да е същия
Защо YouTube скоро няма да е същия
YouTube ще претърпи драстична промяна до края на 2015 година, твърди TheVerge. Според много източници, видео сайтът ще представи в идните месеци две абонаментни услуги. Едната е Music Key, която стои в бета от миналия ноември, а втората все още е анонимна, но се предполага, че ще е платена и предназначена за създателите на премиум съдържание.   Тоест, докато досега YouTube носеше приходи на създателите на видео главно от реклама, новите му абонаментни услуги ще позволят на същите хора да печелят повече пари. И макар идеята за два абонаментни плана за една и съща услуга да звучи странно, тази практика се прилага широко от доставчиците на кабелна телевизия, които понякога предлагат различни пакети за спортно съдържание или филми.   Реакцията на звукозаписната индустрия, обаче, е противоречива. Някои са на мнение, че целта на Music Key е просто договорите на лейбълите с YouTube, повечето от които изтичат през 2016 година, да бъдат подновени. Що се отнася до нас, обикновените потребители, можем да очакваме, че YouTube ще продължи да съществува и в познатата си днес форма. Отделно от нея, обаче, ще имаме възможност да гледаме съдържание без реклами или да съхраняваме видеоклипове за офлайн гледане, за което ще трябва да плащаме определена месечна такса.
лаптопи
Ултрабукът Toshiba Satellite Radius 12 ще разпознава лицето ни
Ултрабукът Toshiba Satellite Radius 12 ще разпознава лицето ни
Toshiba готвят доста интересен ноутбук. Лекият 12.5-инчов лаптоп тип 2-в-1 не само ще поддържа 4К резолюция, но и ще ни позволява да влизаме в операционната система със сканиране на лицето ни. Според TechRadar, моделът ще разполага с Full HD инфрачервена камера, която ще използва софтуера за разпознаване на лица Windows Hello интегриран в Windows 10.   Иновативната технология за достъп ще е само една от впечатляващите характеристики на лаптопа. Satellite Radius 12 ще бъде първият в света 12.5-инчов ноутбук с IPS дисплей поддържащ резолюция от 3840 х 2160 пиксела. С гъстота на пикселите от 352ppi хибридният модел ще превъзхожда дори 12-инчовия Apple MacBook с неговите 264ppi. Toshiba твърдят, също така, че екранът ще покрива 100% от RGB спектъра на Adobe, което, ако се окаже вярно, има потенциала да направи ноутбука любимо устройство за професионалисти в сферата на обработката на фотографии или видео, които ще го използват, за да работят в движение.   Използващият процесор Intel Skylake модел освен това ще може – със завъртане на екрана – да работи в пет различни режима: Лаптоп, Таблет, Хоризонтален таблет, Екран за презентации и Екран за публика. С корпус направен от алуминий, лаптопът ще тежи 1,27 килограма и ще бъде 15,4 милиметра в най-дебелата си част. Моделът ще се появи в САЩ в края на годината. Все още не е ясно кога ще стигне и до Европа и каква ще е цената му.
мини компютри
Asus Vivo Stick ще е мини компютър с Windows
Asus Vivo Stick ще е мини компютър с Windows
По данни на Digitimes, Asustek Computer се готвят да представят на пазара мини компютър с размерите на флаш памет, който ще поддържа Windows. Моделът ще се нарича Vivo Stick, ще използва процесор Intel Bay Trail-CR и ще разполага с 2GB оперативна памет и 32GB вградена памет.   Мини компютрите от типа на Vivo Stick предлагат добри възможности за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание и поддържат основните РС функции, което кара анализаторите да вярват, че съвсем скоро ще започнат да изместват по-нискокачествените настолни компютри. Според Digitimes, този технологичен клас се радва на растящ интерес в Япония, Китай, Югоизточна Азия, Латинска Америка и Европа.   Vivo Stick няма да е първият опит на Asus да влязат на пазара за мини компютри. Преди време в сътрудничество с Google компанията разработи и пусна на пазара мини компютър с размерите на флашка използващ операционната система Chrome OS. Така нареченият Chromebit използва четириядрен процесор Rockchip RK3288 и се продава за $100. Все още не ясно кога Asus ще представят новия си компютър, колко ще струва и дали въобще ще стигне до Европа.
Видео
Google заедно с партньори ще разработят ново поколение видео формат
Google заедно с партньори ще разработят ново поколение видео формат
Няколко от най-големите технологични компании в света сформираха организация наречена Алианс за отворени медии, предаде AndroidCentral. В алианса участват имена като Google, Amazon, Cisco, Intel, Microsoft, Mozilla и Netflix, като целта му е да се създадат нови формати и кодеци с отворен код за онлайн видео, аудио и друг тип медия за стриймване.   Първият проект на алианса цели създаването на ново поколение видео формат с отворен код, който трябва да отговаря на следните изисквания: да е отворен и всеки да може да борави с него, да е оптимизиран за уеб, да може да се ползва във всяко едно мобилно устройство при всеки тип честота, да е оптимизиран към хардуера и да не изисква голяма изчислителна мощ, да доставя висококачествено видео и да може да се използва за създаването както на търговско, така и на не-търговско съдържание.   Всяка от гореспоменатите компании ще влее в проекта своя опит и умения. Като имаме предвид кои са членовете на алианса, то резултатът от съвместната им работа няма как да не е интересен и полезен за широката публика. Според AndroidCentral, списъкът с технологични компании, които членуват в алианса по всяка вероятност ще се увеличи в бъдеще.
смарт часовници
Има ли шанс смарт часовникът Samsung Gear S2 срещу Apple Watch
Има ли шанс смарт часовникът Samsung Gear S2 срещу Apple Watch
Тази седмица Samsung се готвят да представят на света най-новия си смарт часовник. Gear S2 ще има кръгъл екран и ще използва операционната система Tizen, твърдят Cnet. Събитието добива още по-голяма важност, когато отбележим факта, че това ще бъде първият смарт часовник, който Samsung представят след дебюта на Apple Watch.   Преди американската компания да пусне на пазара своя часовник Samsung нямаха особена конкуренция. През 2014 година корейците бяха представили няколко модела смарт часовници, спечелвайки си статуса най-голям производител на устройства от подобен клас. Нещата, обаче, се промениха драматично, когато Apple представиха своя Watch, в следствие на което пазарният дял на Samsung се стопи от 74% на 7,5%.   Според Cnet, обаче, корейската компания все пак има шанс срещу Apple. От сайта са на мнение, че хората, които си купуват Watch са по-скоро почитатели на Apple, а не потребители, които наистина се нуждаят от смарт часовник. Анализаторите вярват, че когато смарт часовникът наистина се популяризира като технологичен клас, Samsung, ако правилно са се ориентирали на пазара, ще имат възможността да нацелят печелившата комбинация от спецификации и да си възвърнат загубената слава.
мобилни процесори
Процесор на Qualcomm ще открива зловреден софтуер в телефона ни
Процесор на Qualcomm ще открива зловреден софтуер в телефона ни
Qualcomm ще вградят нова технология в процесора Snapdragon 820, която ще намали риска от заразяване на мобилните устройства със зловреден софтуер. Според TheVerge, технологията се нарича Smart Protect и представлява хардуерно антивирусно решение, което наблюдава поведението на инсталираните в телефона или таблета приложения и определя дали се държат подозрително или анормално.   За разлика от повечето антивирусни приложения, които боравят със списък от познати видове малуер, Smart Protect няма да използва подобна предварително генерирана информация. Вместо това технологията просто ще следи поведението на приложенията инсталирани в мобилното устройство и ще уведомява собственика му в случай, че се натъкне на неочаквана или подозрителна дейност.   Потребителите на бъдещите телефони и таблети използващи Snapdragon 820 ще получават известия за странно държащи се приложения почти мигновено, обещават от Qualcomm. Заради това, че технологията е вградена в хардуера, също така, въпросните известия ще могат да се изпращат и получават и офлайн и няма да оказват голямо влияние върху живота на батерията. Серията Qualcomm Snapdragon 820 трябва да излезе на пазара следващата година.
смартфони
Защо все още нямаме нужда от смартфони с 4К дисплеи
Защо все още нямаме нужда от смартфони с 4К дисплеи
От известно време се говори, че Sony планират да се превърнат в първата компания представила телефон с 4К дисплей. Въпросният модел - Xperia Z5 Premium – би трябвало да разполага с 5,5-инчов екран с гъстота на пикселите от 805ppi. Имаме ли, обаче, нужда от мобилни телефони с 4К дисплеи?   Според PhoneArena, отговорът е не. 4К дисплеите биха могли сериозно да затруднят работата на централния и на видео процесора. По всяка вероятност огромната резолюция на съдържанието на екрана ще бъде пагубна и за живота на батерията, освен ако Sony не компенсират това по някакъв начин. От сайта, освен това, се съмняват, че обикновените потребители ще направят разлика между Quad HD и 4K дисплей с невъоръжено око.   Xperia Z5 Premium вече се спряга за смартфон с възможности за виртуална реалност. Истината, обаче, е, че това негово приложение надали ще привлече обикновения потребител, който не се интересува от подобни технологии. И накрая, 4K дисплеят би имал смисъл само ако гледаме 4K съдържание. YouTube вече разполагат с малка селекция от 4K видеоклипове, но те едва ли ще бъдат достатъчни, за да оправдаят купуването на телефон с такъв дисплей.
DMCA.com Protection Status