Mилиони потребители продължават да използват стари версии на Windows, което излага на сериозен риск сигурността им. Добър пример в това отношение е новия вирус WannaCry, който продължава да предизвиква мащабни проблеми по цял свят. Последните данни на анализатори от Net Applications потвърждават тази тенденция и разкриват, че Windows XP продължава да е третата най-популярна операционна система и има 7.04% пазарен дял, предаде BusinessInsider.

 

Информацията е интересна поради две причини. Windows XP бе представена през октомври 2001г., което означава, че първата версия на платформата е на почти 16 години. Втората причина е, че дори Microsoft спряха да поддържат операционната система още през 2014г.  Докладът на Net Applications показва, че дори съчетанието между тези два фактора не спира милиони потребители да продължават да работят с Windows XP, което ги превръща в лесна мишена за хакерите.

 

Данните показват, че Windows XP днес е по-популярна от всички версии на Windows 8, Mac OS X и Linux. Най-използваната операционна система в света е Windows 7, с която работят 48.5% от всички компютри. Втората позиция e за Windows 10, която има пазарен дял от 26.28%. Това означава, че приблизително 140 млн. устройства продължават да работят с Windows XP, което само улеснява задачата на хакерите в разпространението на опасни вируси. 

 

Вижте как се променяше Start менюто през годините