Intel е една от компаниите, която остана доста разочарована от промяната в хардуерната стратегия на Apple. Технологичният гигант взе решение да разработва собствени процесори и вече представи Apple M1. Този чип слага край на дългогодишното партньорство с Intel и постави началото на нова ера в развитието на компанията.

Apple M1 използва модифицирани технологии на ARM, като скоро ще видим и втора версия на процесора. Новият шеф на Intel вече начерта основните акценти в бъдещата стратегия на компанията. Влошените отношения с Apple определено ще създадат сериозни предизвикателства за бъдещата им стратегия.

От компанията твърдят, че устройствата с macOS не предлагат толкова добри възможности за гейминг, както Windows. Това твърдение донякъде не е изненадващо, като Intel се аргументират с факта, че повече от половината популярни игри не са достъпни за десктоп екосистемата на Apple.

По този начин устройства, които използват новите процесори на Intel предлагат по-добри възможности за гейминг от конкурентните компютри, които работят с macOS.

 

 

Сравненията на компанията включват графика, която показва, че 16-инчовия MacBook Pro не успя да конкурира машина с Core i5-11400H и NVIDIA GeForce RTX 3060 при възпроизвеждане на редица популярни игри. Сред тях са GRID, War Thunder, Hitman 3 и Far Cry New Dawn.

Във всеки един от случаите хардуера на Intel се справя по-добре. Windows е предпочитана операционна система за разработчиците и това е голямата причина да изпреварва по този показател macOS. Потребителите, които купуват MacBook и iMac обикновено не попадат в категорията на запалени геймъри, което е предпоставка за високите продажби на устройствата.

Въпрос на лични предпочитания е избора на софтуер и хардуер, но изглежда от Intel опитват да изтъкнат предимствата на новите си процесори за сметка на Apple.

 

Oще от Digital: Intel ще инвестира $20 млрд. в нови фабрики и ще произвежда процесори за други компании