Windows 7 едва ли е първата асоциация, която си представяте като чуете модерна операционна система. Въпреки това има доста хора, продължаващи да използват платформата всеки ден. Oфициалната поддръжка на Windows 7 бе спряна преди години, което е част от агресивната стратегия на Microsoft да накарат повече хора да преминат към Windows 10.

Спирането на ъпдейтите и разпространението на пачове за сигурност крият много рискове за хората, които все още работят с операционната система. Последните данни на анализаторите разкриват, че има внушителен брой компютри в световен мащаб, които ежедневно се логват в интернет от Windows 7. В началото на новата година приблизително 20% от всички устройства работят със старата платформа. 

Това е доста впечатляващо постижение и категорично доказателство, че за много потребители функциите и интерфейса на Windows 7 са напълно достатъчни за нуждите им. Мicrosoft твърдят, че има повече от 1.5 млрд. устройства, които работят с Windows в световен мащаб, информира TheVerge. 

 

 

Новата версия на операционната система захранва повече от 1 млрд. устройства, което означава, че е възможно почти 200 млн. от тях да работят с Windows 7. Трябва да отбележим, че е трудно да се изчисли колко компютъра използват този софтуер с конвенционалните методи. Все пак тази цифра със сигурност надхвърля 100 млн. души. 

Това означава, че дори година след спирането на поддръжката огромен брой хора не са се отказали от Windows 7 и засега се въздържат от ъпгрейд. Вероятно ще е необходимо поне година преди пазарния дял на операционната система да падне под психологическата граница от 10%. 

Microsoft дори обмислят идеята да представят платени ъпдейти за Windows 7, ако интереса към платформата продължи да бъде голям. Няма никакво съмнение, че носталгията и лесния за използване интерфейс са причината Windows 7 все още да не е останал единствено като част от богата история от софтуерни продукти на Microsoft.

 

Още от Digital: Windows 7 продължава да има силно влияние в световния пазар на компютри