Microsoft вече разпространяват Windows 11 до съвместимите устройства. Целият процес започна преди няколко седмици и ще отнеме повече време, особено за машините с по-стар хардуер. Все пак се очаква повечето компютри с Windows 10 да бъдат актуализирани към новата операционна система.

Представители на AdDuplex публикуваха първите си резултати, които следят дистрибуцията на софтуера в световен мащаб. Това е рекламна платформа, поддържана от над 5000 приложения в Microsoft Store. Компанията следи собствениците на над 60 хил. компютри, за да следи разпространението на различните версии на Windows.

Последният доклад обхваща октомври и показва, че в края на изминалия месец около 5% от всички компютри с операционната система са преминали към Windows 11.

 

 

Конкретните цифри показват, че 4.8% от потребителите използват стабилната версия на Windows 11, която е обозначена като "Build 22000". Допълнително още 0.3% от потребителите са част на Insider програмата за разработка на Windows. Най-използваната версия на операционната система продължава да бъде Windows 10 May 2021 Update или 21H1 ъпдейта с 37.6% дял.

След това е Windows 10 October 2020 актуализацията, която се използва от 34% от потребителите, докато May 2020 Update е с пазарен дял от 14.1%, съобщава xda-developers. Приблизително 9% от потребителите използват версии на Windows 10, които са представени през 2019г., или на по-ранен етап.

Въпрос на време е Windows 11 да премине границата от 10% и постепенно да се превърне в най-популярната версия на операционната система.

 

Oще от Digital: Несъвместимите компютри с Windows 11 също могат да получават ъпдейти за операционната система