Windows 11 е водеща тема в технологичната индустрия през последните седмици, като платформата вече е достъпна за потребителите Microsoft едновременно ъпдейтват голям брой устройства, но и отстраняват първите бъгове в работата на софтуера. Aмбициозните планове на компанията предвиждат Windows 11 да се превърне в най-популярната версия на операционната система.

В интернет се появиха данни, че Qualcomm имат ексклузивна сделка с Microsoft, която им позволява да бъдат единственият производител на процесори за Windows on ARM. Въпросното споразумение, обаче изтича скоро, което ще позволи и на други компании да създават хардуер за ARM версията на Windows. Сред тях са MediaTek и Samsung.

Всичко това ще разнообрази екосистемата от устройства с Windows 11, предлагайки повече възможности за избор на крайните потребители. Teхнологиите на ARM се радват на голяма популярност, като вероятно най-добрият пример са Apple M1 процесорите на компанията.

 

 

След като изтече окончателно споразумението между Microsoft и Qualcomm ще се осигурят подходящи възможности за оптимизация на Windows 11 за ARM хардуер. В момента е възможно операционната система да се използва на macOS, за което е необходима виртуална машина. Това ограничение е свързано с факта, че Apple  не поддържат Boot Camp на своите системи.

Един от много варианти пред Microsoft след като изтече партньорството им с Qualcomm е да започнат да лицензират ARM версия на Windows 11, която да се стартира на Apple M1 хардуер. Един от най-любопитните въпроси е дали операционната система ще върви по-бързо на конкурентната хардуерна платформа

 

Oще от Digital: Windows 11 вече се използва от над 5% от всички компютри с Windows