Microsoft имат богата история в разработката на софтуерни решения за бизнес потребителите. Windows 10 бе представена преди шест години, като компанията инвестираше още в Windows 10X. Платформата споделяше някои от основните функционалности, но и се отличава с интерфейс оптимизиран за устройства с хибридни дизайни, които имат два дисплея.

В миналото сме виждали и представянето на олекотени версии като Windows RT, която да работи върху ARM-базиран хардуер. Мicrosoft ще заложат на сходна стратегия и с разпространението на Windows 11, чиято премиера ще стане факт на 24 юни. В инернет вече се появиха скрийншотове на новата операционна система, а сега разбираме за наличието на още една версия на софтуера.

Oт xda-developers откриха доказателзва за съществуването на Windows 11 SE в кода на операционната система, която е налична в канала за разработчиците. Въпросната версия представлява Windows 10 Cloud SKU с номер 21364 и е категорично доказателство, че ще има още една конфигурация на операционната система.

 

 

Потребителите също така ще могат да избират между стандартните опции на Enterprise, Education, Pro и Workstations. Все още няма информация за функционалностите на Windows 11 SE, но вероятно ще бъде олекотена версия на Windows 11. Задължително условие е да се направи регистрация с Microsoft акаунти.

Вече знаем, че ще е възможна инсталацията на Win32 приложения извън Microsoft Store и  това е функция, която не бе налична в Windows 10 S. Няма да е изненадващо, ако софтуера е предназначен за корпоративните потребители и образователните институции. По този начин ще може да се ограничава достъпа на служители или ученици до определени приложения и програми.

След седмица ще научим повече за Windows 10 SE по време на официалната премиера на софтуера.

 

Още от Digital: Как ще се казва новата версия на Windows