Windows 10 продължава да е основния акцент в стратегията на Microsoft и се използва от все повече потребители по цял свят. Спирането на поддръжката за Windows 7 има основен принос, тъй като кара доста хора да aктуализират към новата платформа. Така например вече разбрахме, че Мicrosoft ще ни информира, че спира ъпдейтите свързани със сигурността за Windows 7 от 18 април. Собствениците на устройства с Windows 7 разполагат с време до януари 2020г., за да преминат към алтернативен софтуер, но все повече от тях вече актуализират към Windows 10. 

 

Всички тези процеси да довели до рекорден пазарен дял на устройствата с Windows 10 от 43.6% през март 2019г. Toва е провокирано от осезаем спад в популярността на компютрите с Windows 7, чиито позиции намаляват до 36.5%. Информацията е от проучване на Netmarketshare за март 2019г. и очертава изключително интересна ситуация, тъй като за първи път Windows 7 има толкова нисък пазарен дял, но Windows 10 за първи път е най-популярната версия на операционната система, информира TechSpot.

 

 

По всичко личи, че агресивните опити на Microsoft да накара повече хора да преминат към Windows 10 продължават да дават сериозни резултати. Най-вероятно в следващите месеци популярността на Windows 7 ще намалява прогресивно, като последният ъпдейт предвиден за платформата ще е наличен на 14 януари 2020г. След това всеки потребител ще трябва индивидуално да се грижи за сигурността на личните си данни или да обмисли миграция към Windows 10, или други алтернативни операционни системи. 

 

Oще от Digital: Как да възстановим Windows 10 до по-ранно състояние