Windows 10 е операционна система, която получава големи софтуерни ъпдейти два пъти в годината. Актуализациите предлагат не само нови функции, но и отстраняват досегашни проблеми в работата на платформата. Microsoft вече разпространиха последния ъпдейт за годината, но продължават да експериментират с редица нововъведения. Една от идеите, над които се работи е функция, която информира потребителите кои мобилни приложения използват микрофоните, за да ги подслушват, предаде DigitalTrends.

 

Огромният брой приложения, с които работим всеки ден превръща това в голям проблем за сигурността ни. Софтуерните инженери на Мicrosoft вече тестват подобна система, която ще стане факт в следващaта актуализация на Windows 10.  Този ъпдейт се казва Windows 10 19H1 и ще е достъпен за потребителите през първата половина на 2019г. Най-вероятно разпространението ще започне през април. Ако сте част от Windows Insider програмата, обаче можете да тествате функцията още сега.

 

За да го направите е необходимо да поставите курсора на мишката върху иконата на микрофона, което ще ви покаже списък с приложенията, които записват аудио от микрофона. Двойно кликване ще отвори Microsoft Privacy Settings менюто, където имате достъп до допълнителни настройки, с които да контролирате този аспект на операционната система. Въвеждането на подобни функции е добра новина за потребителите, особено за тези от нас, които обръщат сериозно внимание на сигурността.

 

Oще от Digital: Какво да направим ако Windows 10 не се стартира