Microsoft вече провеждат експерименти с нова функционалност, която ще улесни управлението на приложения в Windows 10. В момента е налична единствено за представителите нa Windows Insider програмата, но скоро може да е достъпна за всички.

Идеята на компанията е да предостави по-удобен начин, с който да ни информира кои приложения се стартират автоматично, когато включим компютрите. По този начин Microsoft се надяват да привлекат вниманието ни, ако в системата има непознат софтуер.

Много често при инсталиране на приложения се изтеглят допълнителни програми или разширения на браузъра. Това може да е доста неприятно и е предпоставка да станете жертва на зловреден софтуер. Твърде малко хора често проверяват разрешенията за достъп на приложенията в устройствата с Windows 10.

Предстоящата функция ще ви покаже, когато определен софтуер се активира веднага след като рестартирате или включите компютъра. Всъщност това е превантивна мярка на Microsoft, а не реална индикация за наличие на зловреден софтуер в Windows 10.

 

 

Все пак този инструмент е полезен да идентифицирате приложения, които незабелязано от вас са инсталирани и се стартират във фонов режим. Подобни програми дори не е нужно да се показват на началния екран, като извършваните от тях процеси могат да включват и кражба на лични данни.

Извършването на автоматична проверка при включване на Windows 10 ще улесни откриването на такъв софтуер и респективно ще подобрява сигурността. От Microsoft също така уточниха, че функцията няма да бъде предварително активирана. което означава, че трябва да я включите ръчно от менюто.

Това може да стане за всички приложения, които са показани в "Settings>Apps, Startup Apps" страницата. Заглавията избрани от вас да се стартират при включване с RunOnce, Service и SheduledTask няма да бъдат засегнати от функцията.

Ако искате да се предпазите от инсталация на нежелани приложения трябва да отворите Windows Security приложението и да изберете "Apps and browser control> Reputation-based protection settings>Potentially unwanted app blocking".

 

 

Oще от Digital: 9 невероятни трика в Windows 10, които може би не знаете