След като Microsoft обяви, че ще пусне Windows 11 на 5-ти октомври, т.г., компютърният сегмент влезе в нова фаза. Всичко сега е част от подготовката за новата операционна система, като скоро дори и Windows 10 ще се включи и ще помага на потребителите, като им каже дали компютъра им е съвместим с Windows 11, съобщава TechRadar.

В момента подобна функция се тества от програмата Insider. Очаква се скоро тя да бъде активирана и за останалите потребители. Чрез нея Windows Update ще извърши преглед на компютъра и неговите възможности. След това системата ще уведоми потребителя за резултата от анализа.

 

 

Windows 10 ще покаже съобщение, което казва, че компютърът е съвместим с Windows 11. Също така ще уведоми потребителя, че някои функции на Windows 10 няма да са налични в новата платформа, а някои приложения може да имат допълнителни изисквания. Това съобщение не означава, че даденият компютър може да инсталира Windows 11 веднага. Реално това ще е възможно по-късно, когато дойде неговият ред според поетапния график на Microsoft.

Ако потребителят получи съобщение, че компютърът му не е съвместим с Windows 11, ще може да кликне линк, на който да получи повече подробности защо. Също така ще бъде информиран и за минималните изисквания на новата операционна система. Ще е възможно да се инсталира Windows 11 и на несъвместими компютри, но тогава има риск те да не получават ъпдейти, включително важни актуализации за сигурност. Затова се препоръчва да се използват само съвместими компютърни конфигурации.

 

Още от Digital: Ще можем да инсталираме Windows 11 безплатно от 5 октомври