В момента има три различни версии на Windows 10 налични за потребителите: Home, Pro и 10 S. Коя от тези версии е най-подходящата за вас? Информацията на Digital Trends ще ви помогне да разберете това. От нея ще разберете с какво всяка от версиите е уникална, преди да я купите!

Windows 10 Home

Home е стандартната версия на Windows 10, базовия пакет, предназначен за индивидуалния потребител, използващ главно Windows в дома си. Тази версия съдържа всички функции, които Microsoft насочва към широкия потребителски пазар, като гласовия асистент Cortana, Outlook, OneNote и Microsoft Edge.

 

Home все още е съвместим с програмата Windows Insider, но ограничава услугите за защита и групово управление, до които имат достъп други версии на Windows. Ето още какво трябва да знаете:

- Функциите на устройството се поддържат. С други думи, вашите гласови команди, Pen скици, сензорен екран, Hello login и други възможности са съвместими с Home.

 

- Windows 10 Home обикновено не се предлага с постоянна версия на пълния Office пакет (Word, Excel, PowerPoint и др.). Вместо това, Microsoft налага абонаментната услуга Office 365 с надежда, че новите потребители ще останат абонати след края на процеса. Стандартната тарифа на Office 365 е $ 99 на година. Ако не ви харесва този модел, все още има опции за закупуване на постоянни, индивидуални лицензи за версия на Office.

 

- Основно криптиране на устройството е включено, но не го обърквайте с по-професионалните криптиращи услуги на Office 365.

 

- Приложението Xbox, стриймингът на игри, поддръжката на Xbox контролера, DVR игри и други функции за игри се поддържат с Windows 10 Home.

 

- Home включва съхранение в OneDrive, с автоматична настройка чрез вашия Microsoft Account. Безплатната версия обаче е ограничена до 5 GB. Абонаментите на Office 365 разширяват това пространство и можете да избирате други планове с повече съхранение, ако е необходимо.

 

- Home включва Mobile Device Management, което може да бъде полезно за хора или семейства, които искат да контролират приложенията и настройките за сигурност на свързаните телефони.

Windows 10 Pro

Професионалната версия на Windows 10, както вероятно сте предположили, включва много допълнителни функции, предназначени за бизнеса. Тя по същество предлага всичко от Windows Home, както и допълнителни услуги за сигурност и управление, но не е  подходяща за обикновените потребители. Ето какво още трябва да се знае:

 

- Криптирането включва Bitlocker и Windows Information Protection, което помага при разширен контрол на достъпа. Тези и подобни функции са ценни за ИТ администраторите.

 

- Повече адаптивни пакети за образователни и корпоративни цели (особено за големи компании).

 

- Достъп до бизнес версиите на услугите на Microsoft, в това число Windows Store for Business, Windows Update for Business, опции за браузъра Enterprise Mode  и др. Тези версии включват допълнителни функции за купуване и качване на съдържание.

 

- Опции за виртуализация, включително съвместимост с Remote Desktop, Client Hyper-V, конфигуриране на споделен компютър и др.

 

- Microsoft преминава към модел за конвергенция за бизнес услуги, наречен Microsoft 365, който съчетава елементи от Office 365, Windows 10 и по-големи корпоративни пакети. Това все още е сравнително нова преопаковка на услугите на Windows, но в крайна сметка може да променя как се предлага Windows 10 Pro и какви услуги са включени. 

Windows 10 S

10 S е нова версия на Windows, която Microsoft е проектирала да работи на по-леки устройства. Това реално е по-лека версия на Windows 10, което й позволява да работи по-бързо на по-евтини лаптопи (по този начин се конкурира по-пряко с хромбуците). Това прави 10 S алтернатива за физически лица и фирми, които не могат да си позволят да харчат много за скъпи лаптопи или таблети, но все пак се нуждаят от Windows 10. Ето какво още е важно за 10 S:

 

- Можете да купувате приложения само от Windows Store и не можете да използвате приложения, които не са налични в магазина. Това ограничение позволява на Microsoft да контролира злонамерения софтуер по-лесно и да гарантира определено ниво на качество на приложенията, но ограничава това, което хората могат да изтеглят и използват. 

 

- Microsoft Edge е браузърът по подразбиране. На теория, ако други браузъри имат приложения в магазина на Windows, можете да ги използвате, но това все още не е станало, а и линковете винаги ще се отварят по подразбиране в Edge. Отново причината за това решение на Microsoft е по-голям контрол над сигурността.


- По същия начин, Bing е търсещата машина по подразбиране за 10S.

 

- Времето за стартиране и дейностите с приложенията обикновено са по-бързи с 10 S, стига да не изяждат твърде много RAM.

 

- Файловете се запазват автоматично в OneDrive, подобно на това, как работи Chrome на един хромбук. Това спомага за спестяване на място на по-малки хард дискове.

 

- Включени са основни функции на Windows като Cortana, Windows Hello разпознаване на лице и Windows Ink за използване на стилуса.

 

Вижте 5 неща, които трябва да направите преди да инсталирате Windows 10 Fall Creators Update