Wikipedia е предпочитана дестинация, когато търсим информация онлайн. Най-голямата онлайн енциклопедия обикновено ни предоставя достатъчно данни за нещата, които искаме да открием. Неслучайно Wikipedia продължава да бъде интегрална част от уеб пространството, без която трудно бихме си представили как и изглеждал интернет.

В продължение на две десетилетия Wikipedia предлага бърз и удобен достъп до милиони страници с полезна информация, които можем да отворим независимо от устройството, което използваме. Оптимизацията за смартфони и таблети позволява на Wikipedia да е достатъчно интуитивна и да изглежда добре на екраните на мобилните джаджи. 

Ако се замислите дизайна на онлайн енциклопедията в голяма степен изглежда по един и същи начин през последните години. Много скоро, обаче ситуацията може да се промени, тъй като Wikipedia са започнали усилени тестове с нов редизайн на своята десктоп страница, информира TheVerge.

 

 

Eдно от първите нововъведения, които ни очаква е падащата лента със съдържанието на съответната страница. Този панел ще може да се прибира и показва горния ляв ъгъл на всяка публикация. Кликването върху отделните глави ще улесни скролването и по-бързото намиране на търсената информация. 

Потребителите ще могат да сменят езика на текста с едно кликване на бутона, като лентата в лявата част няма да показва съдържание, докато четете и така ще ви позволи да се фокусирате върху текста. Предвидени са и редица подобрения в търсачката на Wikipedia.

Работи се над актуализирано лого, което да изглежда по-малко на страниците и да остави повече пространство за по-важните публикации. Идеята е в продължение на дълъг период от време постепенно да бъдат интегрирани различни промени, които да оформят крайния облик на новия дизайн на онлайн енциклопедията.

Подобрената десктоп версия на Wikipedia ще е достъпна през 2021г.

 

Още от Digital: 7 популярни уеб сайта, подобни на Wikipedia