Ако преди години камерите се използваха само в киното и в телевизията, днес тази технология и нейните разновидности са навсякъде около нас.  Например охранителните камери които в ежедневно ни дават сигурност, защита и спокойствие. С тях можем от разстояние да следим, какво става на другия край на планетата, като единственото условие е да имаме интернет - а той вече е почти навсякъде където има мрежа смартфона ни. Казваме ви всичко това, защото в днешното ни видео ревю, Digital.bg ще ви запознае с две много добри и не много скъпи Wi-Fi камери за наблюдение и охрана. Уважаеми дами и господа - D-Link DCS-8010 и DCS-8100.

 

 

Ето какво включва окомплектовката. Камерата е бяла, а корпусът ѝ е направен от здрав поликарбон, който няма да промени цвета си с времето. Механизмът на тялото позволява много лесна регулация на наклона и страничната ротация. Монтажът върху стена също е елементарен и всеки би се справил без особени технически познания. Регулирането при DCS-8010 е в диапазона 96/53/120, а при DCS-8010 в 180/80/180

 

 

Тази камера има две основни преимущества - има широк обхват на заснемане достигащ 120 градуса и снима с чудесно качество на тъмно. Първото е постигнато благодарение на специалната "Fish Eye" леща, а второто чрез софтуерна настройка, комбинирана с тези специални инфра червени диоди които обграждат сензора. Тестовете ни показват, че при нощни снимки,камерата покрива идеално радиус от 5 метра. Качеството на видео записа е 720p. Сензорът на камерата при D-Link DCS-8010 модела е 1/4" 1MP CMOS с апертура f/2.2, а при D-Link DCS-8100 имаме малко по-добро качество със сензор с размер 1/2.7”.

 

 

Двете камери не само записват звук, но и реагират при най-малкото долавяне на движение или звук около себе си, стартирайки запис. Да, режимът може да бъде настроен на постоянен запис или само когато в кадър се появи движещ се обект или микрофонът долови звук. В долната част на DCS-8100 обаче имаме една допълнителна решетка, която позволява на камерата двустранно аудио. Тоест освен, че можете да записвате звук, имате възможност и да излъчвате. С приложението можете да говорите от камерата. Чудесно решение за домашен любимец или дете което ще чува гласа ви. А защо не и за злосторник на който да кажете, че го виждате и полицията вече пътува към него. 

 

 

Заснетото от Wi-Fi камераите на D-Link видео, може да се записва както онлайн "в облака", така и директно физически, върху microSD карта памет, която се поставя тук. Камерата може да се свърже към асистентите Amazon, Google Alexa и ISTTT. Чрез тях например можете да направите така, че видеото което снима камерата, директно да се излъчва върху вашият Smart телевизор който има връзка с интернет.

 

Освен да наглеждате домашният любимец или децата си, докато отсъствате от къщи. Може да използвате тази камера също така за помощник при гледане на възрастен човек който има нужда от надзор. Макар камерата да не е типична охранителна, заради широкоъгълният си сензор и възможността за нощно снимане - тя е подходяща също така за охрана на входове или други имоти.

 

Ето и едно кратко резюме, как да свържете и активирате камерите D-Link DCS-8010 и DCS-8100. За да свържете смартфона си към камерата, трябва да активирате Bluetooth и Wi-Fi към същата мрежа в която последствие ще бъде свързана и камерата. Свалете My D-link приложението безплатно от App Store ако сте с iPhone или от Google Play - ако използвате смартфон с Android операционна система. Сега стартирайте и влезте в акаунта си. Ако нямате такъв, следвайте стъпките за създаване - лесно е. Сега добавете нова камера. Свържете камерата към захранването което имате в комплект с нея.

 

 

На гърба на устройството има QR код, който сканирате и връзката се осъществява. На камерата мига диод, който ви известява, че Bluetooth връзката се свързва. Сега от менюто в приложението на телефона ви, изберете Wi-Fi мрежата която ще използва камерата и въведете парола. Наш съвет е да защитите мрежата към която е свързана камерата с парола, не използвайте за видео наблюдение отворени Wi-Fi мрежи.

 

 

След като осъществите връзката на камерата, ще можете да добавите и допълнителна парола за достъп до самата камера. Отново един съвет - задължително използвайте парола, различна от тази на рутера. В случай, че изпитвате трудност със свързването на камерата към мрежата, бръкнете за няколко секунди с игла в тази дупка.Това е Resset който ще рестартира устройството.