Все още се намираме в начални етапи на популяризирането на Wi-Fi 6 в световен мащаб. Новата версия на безжичната технология тепърва ще се използва от повече IT продукти.

Tози стандарт се отличава освен с по-бърза скорост, с по-голям капацитет, но също и с по-добра енергийна ефективност от 802.11ac, който го предшества.

Максималната теоретична, която можем да очакваме от WI-Fi 6 достига до 9.6Gbps, което е с около 40% повече от възможностите на Wi-FI 5. Допълнителни оптимизации се грижат и за консумацията на по-малко енергия.

В момента на пазара се продават безжични рутери, които поддържат Wi-FI 6, но техния брой все още е твърде малък. Големите производители вече работят над нови устройства, които тепърва ще да достъпни за потребителите.

Актуализираната технология също така позволява много по-голям брой джаджи да са свързани едновременно към мрежата и да получават оптимална скорост.

Докато очакваме да видим повече устройства с Wi-FI 6 на пазара разбираме, че вече се работи усилено над следващата версия на безжичния стандарт.

 

 

Представителите на Wi-Fi Alliance се нуждаят от време, за да проведат нужните тестове и гарантират, че технологията е достатъчно добра за масовия потребител.

Wi-Fi 7 ще бъде още по-добра за стрийминг на видео с 4K резолюция, но ще предложи още по-голям обхват и ще отстрани настоящи проблеми с натоварването на мрежата.

Едно от водещите предимства ще е свързано със скоростта, която вече ще достига до 30Gbps., което е три пъти повече от потенциалния максимум на Wi-FI 6.

Най-вероятно новият стандарт ще използва CMU-MIMO технологията, която гарантира 16 канала за споделяне на данни едновременно, спрямо осем при MU-MIMO на WI-Fi 6.

Предстоящата технология ще може да оперира в 2.4GHz, 5GHz, но също така и във 6GHz спектъра. Свързването на устройствата към трите различни честоти може да става по едно и също време.

Навлизането на Wi-Fi 7 ще става на няколко етапа, като първият ще е свързан с актуализиране на сегашната безжична инфраструктура. След подобренията към Wi-Fi 6 ще се премине към интеграцията на технологията в нови устройства.

 

 

Oще от Digital: Технологията Wi-Fi 7 ще може да засича физическото присъствие на потребителите