Facebook са собственици на приложението и от доста време търсят иновативни начини, с които да го превърнат в сериозен източник на приходи. Припомняме ви, че компанията купи WhatsApp за $19 млрд., което продължава да бъде една от най-скъпите сделки в технологичния сектор. 

Независимо от огромната потребителска база на WhatsApp все още всеки от нас може безплатно да регистрира акаунт и да работи с приложението. От няколко месеца се говори усилено за желанието на Facebook да предложат функция за изпращане и получаване на пари директно от WhatsApp. 

Teстовете на компанията изглежда са приключили, тъй като WhatsApp вече започнаха да разпространяват тази опция до потребителите. В момента мобилните разплащания от приложението са достъпни единствено на територията на Бразилия. 

Все пак се очаква в следващите седмици и хората от други държави да използват тази функционалност. Самите преводи са базирани на Facebook Pay системата, която представлява унифицирана система за онлайн плащания, чиято премиера бе през миналата година, предаде Ubergizmo.

 

 

Потребителите могат да се възползват от предимствата на Facebook Pay в над 40 държави, като засега платформата е лимитирана единствено до социалната мрежа. Новата функция за мобилни плащания представлява сериозна крачка напред в плановете на компанията да превърне Messenger, Instagram и WhatsApp в единна екосистема, която е стабилен източник на приходи. 

В настоящият си вид потребителите могат да пазаруват от локални търговски вериги и малки бизнеси, но също да изпращат или получават пари без дори да напускат интерфейса на WhatsApp. Компанията се е погрижила да гарантира поддръжка за разнообразие от дебитни и кредитни карти, включително Visa и MasterCard. 

Работи се над интеграцията на местни финансови услуги в отделните държави. Оптималната сигурност на трансферите се гарантира от система за криптиране с PCI стандарта. Потребителите ще бъдат подканени да използват Facebook Pay PIN или сензор за пръстов отпечатък, за да верифицират покупката.

Facebook са регламентирали такса от $3.99 за всяка извършена транзакция с новата функция в приложението. 

 

Още от Digital: Защо WhatsApp може да се превърне в най-сериозната конкуренция на Zoom