Western Digital представиха нов представител на бизнес портфолиото си от хард дискове. Устройството се казва Ultrastar He12 и както името подсказва използва уникалната хелиева технология HelioSeal и има капацитет от 12TB. Благодарение на нея Ultrastar He12 предлага не само повече вградена памет, но и консумира по-малко енергия, в сравнение с конвенционалните хард дискове. Припомняме ви, че хелият е лек газ, чиято плътност е една седма от тази на въздуха.

 

В крайна смета това позволява на производителите да внедрят повече памет модули и да намалят съпротивлението над главите, които прочитат информацията и така редуцират консумацията на енергия. Tова е първият модел от серията, който разполага с осем памет модула, а не със седем, както досега. Western Digital Ultrastar He12 има 3.5-инчов форм фактор и се отличава с плътност от 864Gbit на квадратен инч, съобщва DigitalTrends. Новият хард диск ще се продава във версии със SATA 6Gbps и SAS 12Gbps интерефейсите.

 

 

Консумацията на енергия при първата конфигурация е 7.2W, докато при SAS модела тази стойност достига до 9.8W. Ultrastar He12 осигурява скорост за трансфер на информация от 255MBps и има средна латентност от 4.16 милисекунди. Western Digital планират да продават и 14TB версия на хард диска. Потребителите ще получат и допълнителна гаранция за период от пет години. Продажбите стартират до края на юни, като все още не знаем цената на Ultrastar He12.

 

Вижте защо хард дисковете ще бъде изместени от SSD-та през 2018г.