Основният проблем на технологиите за безжично зареждане е, че изискват да оставим смартфона си на специална поставка, за да се зареди. От една страна това отблъсква доста потребители, които предпочитат да използват стандартния кабел, а от друга влиза в противоречие с идеята за "безжично" зареждане. Премахването на необходимостта устройството ни да има физически контакт с поставката за захранване е проблем, над който работят много от водещите технологични компании. Energous е името на стартъп, който предлага интересно решение.

 

 

Инженерите им са създали трансмитер с името WattUp Mid Field, който позволява зареждане на смартфоните от разстояние, информира Engadget. Благодарение на него електричеството може да се трансформира в нужните радио вълни, които "пръскат" енергията до разположените в близост устройства, чрез допълнителен безжичен приемник. Това е много по-различен подход от популярния в този сегмент метод на индукция, поддържан от Pi-базираните системи за зареждане, които са най-разпространената версия на технологията.

 

 

Другото голямо предимство на WattUp е, че може да зарежда едновременно няколко различни мобилни устройства и е съвместимо с всички водещи платформи. Това означава, че зарядното предлага опция да захранва не само смартфони и таблети, но също клавиатури, слушалки и др. аксесоари, които са свързани към него. Официалната премиера на WattUp ще е по време на изложението CES 2018, което ще се проведе между 9-12 януари в Лас Вегас, когато ще разберем и каква ще е цената в Европа.

 

 

Вижте какво трябва да знаем за безжичното зареждане на смартфоните