Водещите производители се подготвят за масовото навлизане на 5G технологията и вече представиха първите Android смартфони, които я поддържат. Все още не са стартирали продажбите им на пазара, което се очаква до края на 2019г. Аpple подготвят премиерата на три нови смартфона през есента, но нито един от тях няма да е оптимизиран за 5G мрежите. Компанията няма да прибързва и ще си осигури време до следващата година преди да оптимизира технологията за iPhone.

 

Няколко фактора мотивират тази стратегия на Apple. Oт една страна 5G инфраструктурата ще е по-развита във всички водещи пазари, но от друга хардуерните компоненти за 5G ще станат по-евтини. Конкуренцията между производителите на Android ще допринесе за навлизането на смартфони с технологията в сегмента на $250. През следващата година компанията ще разполага и с повече ресурси, като резултат от сделката за придобиване бизнеса с модеми за смартфони на Intel за $1 млрд.

 

 

Добре познатият и достоверен източник на новини за Apple, Минг-Чи Куо сега прогнозира, че и трите версии на iPhone (2020) ще имат 5G модеми от последно поколение. Досега се смяташе, че тази функция ще е налична само за двата премиум модела. Смартфоните ще поддържат 5G mmWave честотата, която е популярна в САЩ, но и sub-6GHz спектъра, който ще се използва от 5G мрежите в другите държави по цял свят. Версията с 5G mmWave ще предлага осезаемо по-висока скорост от Android смартфоните.

 

Още от Digital: Продажбите на смартфони с 5G ще достигнат 1.9 млрд. до края на 2023г.