iPhone 13 серията ще бъде представена през септември и отново ще включва четири смартфона. Хардуерните подобрения в устройствата са обект на множество спекулации през последните месеци. Вече знаем, че някои от най-добрите функционалности ще са достъпни само за Pro моделите.

Все пак дори двете стандартни версии ще предложат много от иновациите на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max, включително по-мощните процесори и по-бързи 5G модеми. Apple виждат голям потенциал в добавената реалност и инвестират внушителен капитал в разработката на технологията. iPhone 12 са първите смартфони на компанията, които имат LiDAR сензори.

Името LiDAR е съкращение от "Light Detection and Ranging", като сензора бе използван първо в iPad Pro (2020). Новите смартфони също имат този компонент, който позволява на камерата да се фокусира по-бързо при ниска осветеност, както и добавяне на AR ефекти.

Приложението AR Measure е нагледен пример за актуалните възможности на технологията.

 

 

Технологията LiDAR в известна степен дублира функциите на 3D Time-of-Flight (ToF) сензорите в смартфоните. Модулите излъчват светлинни лъчи, които се отразяват от заобикалящата среда и измерват времето необходимо на светлината да се сблъска с обектите и да се върне обратно.

За разлика от FaceID скенера, който е оптимизиран за лицето на потребителите LiDAR заснема по-разпръснати лъчи, с които е в състояние да сканира цяло помещение. Аpple не са разкрили пълния потенциал на технологията и планират да позволят на повече хора да изпробват LiDAR с премиерата на iPhone 13.

Именно заради това всички четири версии на новото поколение смартфони ще имат сензори с технологията, информира 9to5mac. Досега се смяташе, че това ще е ексклузивна характеристика на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max.

Това също така е гаранция, че iPhone 13 ще предложи и допълнителни камера функции с добавена реалност, които се възползват от LiDAR хардуера.

 

Още от Digital: Смартфоните от серията iPhone 13 ще имат по-мощни батерии