Технологията Face ID бе представена заедно с iPhone X преди четири години и е отличителна характеристика на новите версии на iPhone. По този начин Apple намериха алтернатива на Touch ID сензорите за пръстов отпечатък, включително и в iPhone 12 серията. Със сигурност Face ID ще продължат да бъдат отличителна характеристика на смартфоните на Apple.

Компанията дори има още по-амбициозни планове за технологията. От Bloomberg твърдят, че се работи над интеграция за Face ID от други популярни устройства от Mac и iPad сериите. Това ще бъде водещ приоритет за Apple в следващите няколко години.

Биометричното удостоверяване с Touch ID ще продължи да се използва само от устройствата извън премиум сегмента. Сензорите са по-евтини за производство от Face ID модулите, което ги превръща в подходящо решение за модели като iPhone SE и iPad Air, съобщава MacRumors.

 

 

Teхнологичният гигант очаква до няколко години Face ID сензорите да могат да се вграждат директно в самите екрани. Това ще подобри не само функционалността на устройствата, но ще допринесе и за по-елегантни дизайнерски решения.

Вграждането на камерата TrueDepth, която е необходима за верификация с Face ID в екрана също така ще отличава премиум устройствата с премахването на Notch-a. Първият смартфон на Apple с този дизайн няма да е достъпен преди 2023г.

В заключение ще допълним, че компанията работи над ново поколение на iMac, който ще има по-голям екран от настоящите 27" дисплеи от серията, както и по-мощен M2X процесор. Плановете на Apple за развитие на екосистемата от iPhone, iPad и Mac устройства са доста обещаващи.

 

Още от Digital: Как да отключим бързо екрана на iPhone без да използваме Face ID