Правенето на скрийншоти на вашия Android телефон или таблет не е толкова лесно, тъй като изисква повече от натискането на един бутон. Иска ли ви се да не е така?

Това може да се окаже проблем, особено когато се опитвате да заснемете определена сцена във видеоклип или игра, или екран, който се притеснявате, че може бързо да изчезне. Също така е разочароващо, ако вместо да направите скрийншот, изключите телефона си.

И за да станат нещата още по-трудни, някои Android телефони използват различни методи за правене на скрийншоти, за разлика от по-новите iPhone-и, които имат само един начин за правене на екранна снимка.

От CNet споделят стандартния метод, който трябва да е достъпен за всички Android телефони, както и начините, по които може да правите скрийншоти на телефоните на Samsung и на Motorola.

Изпитаният метод на Android

Почти всеки Android телефон или таблет ви позволява да правите екранна снимка, като за кратко задържите бутоните за силата на звука и за захранването. Трябва само да ги натиснете едновременно за кратък момент и когато ги пуснете ще чуете звук от камерата, екранът ви ще мига и ще видите миниатюра на екрана ви в долната част на екрана.

Трудно е да се уточни за колко точно време трябва да задържите натиснати бутоните. Някои телефони, като Pixel 4 XL, изискват да натиснете и двата бутона за около секунда. Други, като OnePlus 8 Pro обаче, ще направят екранна снимка само ако бързо натиснете бутоните, без изобщо да ги задържате.

Отделете си малко време, за да видите как е във вашия случай. Това ще ви спести бъдещи главоболия.

Методите за правене на скрийншоти на Samsung устройства

Samsung предлага три допълнителни опции за правене на скрийншоти на Galaxy телефони като Galaxy S20 или Galaxy Note 10.

1. Първият начин е чрез жестов контрол, тоест с приплъзване на дланта по екрана - от левия край към десния. За да включите жеста за плъзгане на дланта, ще трябва да отидете на Settings -> Advanced Features -> Motions and gestures и да плъзнете превключвателя до „Palm swipe to capture“ в позиция „On“. 

2. Вторият начин е чрез инструмента „Smart Selection“. Отидете до Settings -> Display -> Edge screen и докоснете „Edge Panels“ (ако функцията не е включена, включете я). И накрая, добавете „Smart Capture Panel“. Можете да плъзнете панелите Edge и да изберете панела Smart Capture, за да направите екранна снимка, да запишете екрана си или да създадете GIF.

3. Третият начин е само за Galaxy Note телефоните. Извадете стилуса S-Pen и използвайте менюто „Air Command“, за да изберете „Smart Capture“ и да направите екранна снимка. Не само получавате допълнителните опции, които добавя Smart Capture, но използването на стилуса означава, че можете да плъзнете прозореца който определя какво да заснемете до всяка част от екрана, която искате, което може да ви спести от изрязването на големи части от него по-късно.

Метод за правене на скрийншоти на Motorola

Отворете приложението Moto, след което изберете „Moto Actions“ и докоснете „Three-finger screenshot“ от списъка с опции. В секцията с настройки има вградена бърза демонстрация, която ви позволява да я изпробвате, преди да я включите. Процесът се състои в поставяне на три пръста на екрана едновременно, след това леко трябва да ги разперите, за да направите скрийншот.

 

Вижте как да правим скрийншот на компютър с Windows