Следващата година всички потребители на компютри с Windows 10 ще започнат да получават ъпдейт до технологията Windows Holographic, предаде сайтът TechCrunch. Платформата ще позволи дори на обикновени компютри да зареждат приложения с т.нар. „смесена реалност“, в която традиционните двуизмерни приложения за Windows работят в 3D среда.

 

Превръщането на виртуалната реалност в основен продукт е цел, която Microsoft гонят заедно с партньорите си от Intel. Двете компании са на мнение, че в момента VR приложенията са достъпни само за собственици на скъпи, високотехнологични компютри или – в по-аматьорската си форма – за всички, които притежават HUD-дисплей, в който се поставя смартфон. Собствениците на обикновени компютри, обаче, засега не се вписват в тази картинка.

 

Още от Digital: Очилата с добавена реалност Microsoft HoloLens вече се продават за $3000

 

Според Microsoft, Windows Holographic ще позволи дори на компютри с по-обикновени спецификации да ползват VR приложения. Компанията доказа твърдението си, демонстрирайки използване на технологията с честота от 90 кадъра в секунда на мини компютъра Intel NUC, който разполага с вградена видео карта и има съвсем стандартни характеристики.

 

Intel и Microsoft имат готовност до края на годината да представят спецификация за персонален компютър със смесена реалност. Двете компании разработват и HUD-дисплей предназначен за собственици на компютри, който също се надяваме да видим до края на декември.