Само преди дни ви съобщихме, че ЕС призова YouTube и Netflix да намалят качеството на видеото, за да облекчи доставчиците на интернет. По този начин властите се надяват да предотвратят евентуални проблеми с инфраструктурата провокирани от големия трафик. Заради световната епидемия от корнавирус има десетки милиони европейци, които са принудени да си стоят вкъщи като част от мерките срещу Covid-19. Редуцирането на качеството на съдържанието във водещите платформи в интернет ще гарантира, че всеки човек има постоянен и безпроблемен достъп до YouTube, Netflix и др., докато продължава извънредното положение.

 

Google вече реагираха на предложението и уточниха, че планират да променят алгоритмите на YouTube, за да може всички клипове да са достъпни в "Standard Definition" (SD) формат. На практика това означава, че по подразбиране видео съдържанието, което стартираме в профилите си ще е с 480р резолюция сред държавите-членки от ЕС. Тази промяна в качеството се очаква да компенсира факта, че повече хора гледат всеки ден огромно количество съдържание в своите профили. Имайте предвид, че клиповете ще се стартират в SD формат, но  oтново ще имате възможността да пускате и "High Definition" версии на избраното от вас видео съдържание.

 

 

За да го направите е необходимо сами да промените резолюцията от настройките на YouTube. Въпреки това компанията се надява стартирането на клиповете в SD формат по подразбиране да бъде достатъчно. YouTube вече анализират качеството на връзката към интернет на всеки потребител, за да стартират дадено видео в подходящата резолюция. Платформата ще се съобрази и с препоръките на държавните правителства и ЕС в опита си да предотврати претоварване и блокиране на своите сървъри. Стандартната резолюция вече е активирана в профилите на европейските потребители.

 

Интересното е, че YouTube разширяват обхвата на тази функционалност и за всички държави извън територията на ЕС. Компанията потвърди, че в следващият месец потребителите ще виждат всички клипове в акаунтите си заредени в SD формат по подразбиране, съобщава gsmarena. Всъщност това е една от препоръките на локалните интернет доставчици, които също следят внимателно за евентуални проблеми с връзката по време на изолацията на милиони потребители в домовете си, заради коронавируса. Всички тези мерки имат превантивен характер.

 

Oще от Digital: 6 полезни трика в YouTube, които си заслужава да пробвате