Фрагментацията на Аndroid продължава да е доста голям проблем, който обхваща не само смартфоните, но и мобилните приложения. Много разработчици пропускат оптимизацията на своите заглавия за новите версии на Android или осигуряват поддръжка само за кратък период от време. Всичко това излага на риск сигурността на потребителите, които са принудени да работят с остарял софтуер на смартфоните. Някои приложения консумират твърде много батерия, а други работят без да са получили разрешение или разпространяват спам и други досадни нотификации. 

 

В голяма степен това се дължи на желанието на разработчиците да таргетират по-стари версии на платформата, с които работят повече смартфони, а не най-новите итерации на Android. Ситуацията не остана незабелязана от Google, които предприеха мерки, за да подобрят този компонент на операционната система. Компанията въведе ново изискване, което обхваща ъпдейтите за мобилните приложения. Съгласно промените всяка актуализация след 1 ноември трябва да е оптимизирана за API Level 26, което означава Аndroid Oreo, предаде xda-developers

 

 

Разработчиците, които не успеят да покрият изискването на практика няма да могат да актуализират своите приложения в Google Play. За нас потребителите това означава, че всички нови ъпдейти ще са оптимизирани за премиум функциите на Android Oreo. Този ход ще подобри допълнително и сигурността ни. Google са изключително стриктни в контролирането на съдържанието, което се ъплоудва в Google Play и ще продължат да гарантират максимално качество на приложенията в онлайн магазина.

 

Oще от Digital: Откъде идват някои от най-добрите функции в Android 8.0 Oreo