Mобилните устройства осигуряват постоянен достъп до интернет, приложения и любимото мултимедийно съдържание на потребителите. Възможностите за общуване и забавление, които предлагат модерните смартфони се подобряват с всяка изминала година. Трудно може да се сетите за функция, която не се поддържа от популярните устройства с Android или iPhone.

Анализатори на Strategy Analytics изчислиха, че до края на годината всеки втори човек на планетата ще разполага с личен смартфон. Световното население ще достигне до 7.9 млрд., което означава, че ще има 3.95 млрд. активни устройства през 2021г. Първият модерен смартфон е IBM Simon, който е наличен за американските потребители през 1994г.

Това означава, че са необходими повече от 27 години за настоящото постижение половината от хората по света да имат смартфон. Сред някои от най-легендарните устройства на европейския пазар от преди ерата на iPhone са Nokia 9110 Communicator (1998) и Ericsson R380 (2000), съобщава AndroidPolice.

 

 

Любопитните детайли в доклада показват, че са необходими две десетилетия индустрията да достигне от 30 хил. собственици на смартфони през 1994г. до преминаването на 1 млрд. през 2012г. След това цифрата се увеличава четирикратно, за да достигне до настоящите 3.95 млрд. през настоящата календарна година.

Ако се запазят настоящите темпове на световно и икономическо развитие от Strategy Analytics смятат, че повече от 5 млрд. души в глобален мащаб ще имат личен смартфон през 2030г. С оглед предоставите стойности анализаторите неслучайно определят смартфоните като най-успешното компютърно устройство на всички времена.

 

Още от Digital: Ще преживее ли бизнесът със смартфони още една рецесия