Световният пазар на смартфони се възстановява от затрудненията през първите две тримесечия се очаква да се върне към растежа в периода между октомври-декември. Активността на потребителите, новите премиери на устройства и известни търговски отстъпки и промоция ще допринесат за ръст в продажбите.

Прогнозираният ръст е едва 2.4%, според данните на IDC. Въпреки това тази цифра ще очертае възстановяването на мобилната индустрията от трудностите през първата половина на годината, предизвикани от коронавируса. Изчисленията на IDC показват, че в периода октомври-декември ще бъдат продадени 377.7 млн. смартфона в световен маюаб.

Анализаторите остават оптимистично настроени и дори предвиждат ръста да се увеличи и да достигне до 4.4% през 2021г., съобщава MobileWorldLive. Основната движеща сила за позитивните процеси в индустрията ще има търсенето на 5G смартфони.

Това ще бъде водещ тренд в следващите месеци и ще допринесе до разнообразието от устройства в средния клас, които поддържат 5G мрежи през 2021г.

 

 

Интензивността в производствените съоръжения и веригата за доставка на компоненти започва да възвръща нормалните си параметри, което е допълнителен стимул за мобилната индустрия. Устройствата с 5G технологията ще генерират около 10% от всички продажби през годината, като цифрата ще се достигне до 29% в края на 2024г.

Според IDC можем да очакваме среден годишен ръст в пазара на смартфони от 1.3% в следващите пет година. Конкуренцията на производителите постепенно ще изравни цената на моделите с 4G и 5G, което ще окаже силно влияние над популярността на 5G смартфоните.

Повече от 60% от доставките се регистрират в Китай и това  се очертава да бъде  най-активния пазар и през 2021г.

 

Още от Digital: 5G смартфоните ще станат масови през 2023 г.