EC влагат много финансови средства и усилия да направят модерните технологии достъпни за повече потребители. Европейската комисия възнамерява да отпусне субсидия в размер на €120 млн, за да осигури безплатни Wi-Fi мрежи във всеки един град в ЕС до 2020г. Основната идея е всеки гражданин да може да се възползва свободно от предимствата на безжичната връзка към интернет. Първоначално безплатните Wi-Fi мрежи ще се изграждат в центровете и най-натоварените райони.

 

След това ЕС ще изградят необходимата инфраструктура и в периферните зони на европейските градове, съобщава AndroidAuthority. Tова не е единствената интересна концепция, над която се работи в момента. Европейската комисия си поставиха за цел до 2025г. да въведат в ескплоатация първите 5G мрежи на територията на континента. Успоредно с ползите за самите граждани тази инициатива ще създаде над 2 млн. нови работни места.

 

Друго ново правило е всяко домакинство да разполага с домашен интернет, чиято скорост за изтегляне на данни да е минимум 100Мbps. В момента едва 71% от населението на ЕС има достъп до връзка със скорост над 30Mbps. За да постигнат тези цели ЕС ще си сътрудничат с представители на технологичната индустрия и мобилните оператори. Така само след няколко години свободния достъп до интернет ще се превърне в неизменна част от всеки град на континента.

 

Вижте водещите мобилни оператори обещаха да пуснат първите 5G мрежи до 2020г.