Google и Facebook са неизменна част от динамичното ни ежедневие, но това може да бъде проблем, особено когато става въпрос за огромното количество данни, с които разполагат за всеки от нас. В това число влизат постове от социалната мрежа, координати от Google Maps, имейли, история на търсене и др. Тази информация се използва за персонализиране на приложенията и е основен източник на приходи от онлайн реклама за Google и Facebook

Всичко това повдига логични въпроси свързани със сигурността ни в интернет, особено когато се има предвид, че сами предоставяме достъп до снимки, публикации и други лични детайли в онлайн платформите. Именно заради това трябва да бъдете много внимателни и да избирате сложни пароли за различните си акаунти. Ако сте затруднени в постоянно избиране на комбинации можете да се доверите на мениджър за пароли. 

Експерти по сигурността на Kaspersky сега разкриват за интересна тенденция за увеличаване на броя на потребителите, които се опитват да изтриват лична информация, споделена от тях в интернет. 

 

 

Oнлайн изследването включва участието на над 15 хил. потребители, като всеки четвърти от тях или по-конкретно 82% са потвърдили, че са премахвали лични данни от уеб пространството. Най-често това се случва в социални мрежи и уеб сайтове, които не използват толкова активно.

В същото време всеки трети потребител споделя, че няма никаква представа как да изтрие данни от онлайн профилите, което се случва в 37% от случаите. Успоредно с това се забелязва значителен ръст в информацията, която споделяме в любимите си приложения. Това излага на голям риск милиони хора. 

Около 34% от потребителите споделят за инцидент свързaн с ъплоуд на съдържание, което не са одобрили в интернет. Злоупотребите с финансова информация засягат 29% от участниците в изследването на компанията, съобщава TechRadar. 

Oт Kaspersky предупреждават за висока активност на хакерите спрямо най-младата аудитория. Всеки пети потребител изразява мнението, че се притеснява за сигурността на съдържанието, което съхранява в профилите си в интернет. Използването на VPN софтуер е едно от решенията, които препоръчват специалистите.

 

Още от Digital: Знаете ли, че: Потребителите използват една и съща парола за средно три профила