Виртуалното пространство има важно значение за спокойствието, продуктивността и емоционалното състояние на все по-голям брой хора. Със сигурност почти всеки прекарва по няколко часа в интернет на ден, независимо дали работи, търси информация или се забавлява. 

Тези процеси са причината да споделяме все повече лични данни, документи и снимки в интернет, което е едновременно полезно и опасно. Ако информацията ни попадне в чужди ръце можем да си създадем доста неочаквани проблеми. 

През последните години ставахме свидетели на доста инциденти с водещи платформи, сред които и Facebook, които доведоха до изтичане на лична информация за милиони профили в интернет. Експертите предупреждават да бъдат много внимателни, тъй като хакерите постоянно подобряват своите методи за компрометиране на данните ни.

Данни от последен доклад на Truata показват за интересна промяна в обществните нагласи към онлайн сигурността, тъй катo все повече хора изразяват желание да да имат пълен контрол над дигиталната си идентичност, съобщава TechRadar. 

 

 

Според конкретните данни приблизително три четвърти от потребителите или 77% поддържат мнението, че информацията, която споделят в интернет е проблем, за който трябва да се погрижат лично. Притесненията, че информацията не се съхранява достатъчно сигурно са основателен мотив за 61%, които искат да имат пълен контрол над този процес. 

Преобладаващата част от участниците (65%) споделят, че нямат достатъчно доверие над водещите брандове и не са сигурни точно как се съхраняват и споделят данните от техните онлайн профили. Възможността за шпиониране от трети страни е най-голямото притеснени сред потребителите по цял свят. 

Анализаторите са категорични, че през последните години са направени важни стъпки в посока защита на личните данни и това е активен процес, който ще продължи още дълго време. Въпреки негативните мнения спрямо въвеждането на GDPR преди две години сега все повече хора са съгласни със заложените принципи в законодателната рамка на тази регулация. 

Почти 80% от потребителите вече предприемат активни действия, за да се предпазят онлайн, което е друг важен и положителен тренд. 

 

Още от Digital: Кой ще притежава цифровата ни идентичност