Последните месеци бяха изпълнени с множество скандали и неочаквани проблеми със сигурността на личните данни на потребителите във Facebook. Компанията се оказа принудена многократно да дава публични обяснения как информацията ни е попаднала без знанието ни в чужди ръце. Тези практики станаха и причина за редица разследвания на антитръстовите органи на ЕС и вероятно ще продължат да бъдат източник на проблеми за социалната мрежа и през 2019г.

 

Независимо проучване на Privacy International показва, че има голям брой мобилни приложения, които без знанието ни споделят информация с Facebook. Серията от тестове, които специалистите им провеждат разкриват, че 61% от популярните заглавия автоматично прехвърлят данните ни към сървърите на компанията. Самите приложения са програмирани по такъв начин, че още след стартирането си започват да споделят информация за потребителите с Facebook, предаде mspoweruser.

 

 

Любопитен факт е, че дори не е необходимо да сте логнати в своя акаунт, за да се синхронизират данните ви с компанията. Разследването не конкретизира имената на приложенията, но потвърждава, че споделянето на информация по този начин е редовна практика. Всичко това означава, че собствениците на смартфони с Android трябва да бъдат много внимателни какви разрешения дават на мобилните приложения, които инсталират на устройствата си. 

 

Още от Digital: Най-големите проблеми в сигурността на Facebook