В последно време се наблюдава тенденция един от характерните дизайни на добрите стари мобилни телефони, които за краткост наричахме GSM-и, да се възроди. Става дума за телефоните тип „мида“, който се отварят по характерен начи.

В края на минали и началото на този век, те бяха хита и се смятаха за модни и разпознаваеми. Нещо, което наблюдаваме и в наши дни, при модерните им „Smart“ събратя със сгъваеми дисплеи.

Те се превръщат в моден тренд и постоянно чуваме за тях. В Интернет е пълно с различни прототипи, валят и новини, как дадена марка планира да направи смартфон с вертикално сгъващ се дисплей.

Да освен с вертикално, има и смартфони с хоризонтално сгъващи се дисплеи, които пък са с открита бизнес насоченост. Те пък от своя страна наследяват и надграждат концепцията на джобните компютри от близкото минало, който в долната си част имах пълноразмерни клавиатури, а в горната се поместваше дисплеят им. Сега и в двете половини има мултифункционален дисплей.

 

 

Към момента при смартфоните с вертикално сгъващи се дисплеи има само две възможности за избор, които се свеждат до конкурира Samsung Galaxy Z Flip и Motorola Razr (2019). Общото между тях обаче освен ефектният дизайн е и много високата цена.

Това ни навежда на мисълта, че в близко бъдеще е съвсем възможно на пазара да се появи и по-бюджетен смартфон със сгъваем дисплей, който да конкурира моделите с висока цена.

Познавайки добре производството на смартфони, можем да направим няколко предположения. Бихме изключили марките LG, Apple, Sony и Nokia, защото при тях иновациите никога не са с ниска цена.

От марките с по-гъвкава финансова политика, потенциално най-близки до представянето на такова устройство са китайските Xiaomi и OPPO. Както знаем, те имат техническият ресурс да създават устройства с почти реципрочни технически характеристики с тези на премиум брандовете, но пък с цена, значително по-ниска от тяхната.

 

 

Третата марка, която има шанс да представи в близко бъдеще бюджетен смартфон със сгъваем дисплей е Meizu, но това е по-малко вероятно, предвид че в глобалната мрежа няма никакви потенциални течове на информация, снимки и рендъри.

В това отношение най-коментирана е марката Xiaomi. Която още през 2018 година имаше своя Xiaomi Mi Mix Flex, но той така и не се появи. Днес като че ли е време за сгъваема версия на Xiaomi Mi 10 Pro, като в края на името ще има Flip или Flex.

 

Xiaomi Mi 10 Pro (Flip или Flex)

Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите смелата 3D концепция, която показва, как би изглеждал първият смартфон на Xiaomi с вертикално сгъващ се дисплей.

 

Още от Digital.bg: Как ще изглежда iPhone 13 и той ли ще е смартфонът с най-висока цена в историята на Apple (Видео)

 

Музика: Bensound.com