Синята светлина излъчвана от дисплеите на нашите телефони, няма добра репутация. Често се цитира като водеща причина за умората на очите и лошия сън през нощта. Това кара много хора да преосмислят времето, което прекарват с телефона си или да търсят начин да филтрират тази синя светлина.

 

Така на пазара се появиха протектори, според чиито производители, намаляват излъчването на вредната синя светлина от екрана. Така например, последният протектор за екрани на Zagg, Glass+ VisionGuard, обещава не само да запази екрана ви от драскотини и счупвания, но и да предпази очите ви от ефектите на синята светлина. В резултат на това, от androidauthority, търсят отговор на въпроса „Вярно ли е, че протектора на екрана филтрира вредната синя светлина“.

 

За целите на теста е използван Pixel 3 XL с и без протектор на екрана, както и с включен режим Night Light. Търсени са две неща. Първо, разлика в цветовата гама, за да се провери за блокиране на синята светлина. Второ, намаляване на интензитета на синята светлина, за да се покаже загубата на сила на всяка светлина, която се филтрира.

 

 

От графиката по-горе, можем да видим, че екранът на Pixel 3 XL, при максимална яркост, изглежда по един и същ начин, както с, така и без протектор на екрана си. При включен Night Light режима на Pixel 3 виждаме много по-забележима промяна в цвета. Бялата точка се премества в оранжевата зона с показание 2902К. Синята светлина все още се възпроизвежда, но цветовете се изместват значително в червената и оранжевата област на спектъра. 

 

Защитният протектор на Zagg не оцветява светлината, минаваща през него, което е добре. Така че вторият въпрос е дали цветовете се възпроизвеждат с по-ниска интензивност. Нека да разгледаме това за всички ключови цветове.

 

 

 

 

Протекторът на Zagg намалява яркостта на екрана, но това се прилага почти точно по всички цветове и няма забележимо „затихване“ на синята светлина. Компанията заяви, че избягването на жълтия оттенък, свързан със сините светлинни филтри, е била една от целите на тяхната технология, но това не е нищо повече от намаляване на общата яркост на дисплея.

 

От втората графика става видно, че яркостта се намалява средно с 10%, но интензитетът на синята светлина се намалява само с 7%.Това означава, че това, което компанията твърди за нейният продукт е рекламен трик. Но пък се оказва, че този проектор предлага лесен начин да се намали общата яркост на екрана и синята светлина повече от минималната настройка на телефона.

 

За разлика от това, режимът Night Light показва значително по-забележимо намаляване на интензитета на светлината във всеки цвят, с изключение на червения. Повечето цветове показват значително намаляване на интензивността. Освен това се наблюдава огромно намаляване на яркостта на синьото, което е със 78%.

 

Какво казват от Zagg

Светлинният филтър на Zagg е насочен към много специфичен честотен обхват на светлината – между 415 и 455 nm. Това е широко приетата “вредна” дължина на вълната на синята светлина, която причинява умора на очите.

 

Защо тестовете с Pixel 3 XL не показаха това? Обяснението се оказва просто - дисплеят на Pixel 3 XL  не излъчва светлина при достатъчно ниска дължина на вълната, за да взаимодейства действително с филтъра на Zagg. Потвърждение за това е цветовата гама на Pixel 3 XL, която съответства на цветовия спектър DCI-P3, при който синята светлина е намалена на приблизително 465 nm.

 

Заключение

Протекторът на Zagg не филтрира синята светлина, произведена от екрана на Pixel 3 XL, повече, отколкото филтрира друга светлина, докато софтуерната реализация на Google очевидно го прави. Този продукт със сигурност е добра идея, но няма да ви предложи много за парите си. Zagg Glass + VisionGuard може би е най-полезен през нощта, защото може да затъмни екрана ви още повече, но това наистина е всичко.

 

Вижте как да използваме филтъра за синята светлина в смартфона си