NVIDIA е компания, която вероятно всички ние свързваме с мощните видео карти GeForce, процесори за мобилни устройства, както и с нейните портативни геймърски конзоли като Shield Portable и таблета Tegra Note 7. Тайванският производител, обаче постоянно търси начини как да разшири влиянието си в индустрията и сега обяви, че си партнира в интересен проект с шведския гигант Volvo. В случая сътрудничеството им е провокирано от уникален суперкомпютър, който е създаден специално за набиращите все по-голяма популярност самоуправляващи автомобили, предаде Reuters.

 

Въпросната архитектура се казва Drive PX 2 и според главният изпълнителен директор на NVIDIA, Джен-Хсунг Хуанг този компютърен чип се отличава с производителност, която е еквивалента на 150 лаптопа MacBook Pro. Специалният алгоритъм, с който работи процесора му позволява да извършва впечатляващите 24 трилиона операции в секунда, което позволява на автомобила в реално време да се препрограмира и да предвижда ситуациите на пътя. NVIDIA Dive PX 2 използва изкуствен интелект, а сегашното партньорство между компаниите означава, че Volvo ще използват първи този чип в своите бъдещи автомобили.

 

Все още не знаем как ще се казва първият модел на шведския производител с тази интересна иновация, както и дали ще видим неговата премиера до края на календарната година. В момента най-големият източник на приходи за NVIDIA продължават да бъдaт видео игрите, но автомобилната индустрия е най-бързо развиващия се сегмент в нейната бизнес структура. Именно това е един от основните мотиви за привличането на Volvo и възможността тя да се възползва от предимствата на уникалния суперкомпютър NVIDIA Drive PX 2.

 

Вижте уникална боя на Volvo ще пази велосипедистите през нощта