Технологичните компании полагат много усилия и инвестират внушителни средства, за да направят мобилните устройства по-добри. Водещите имена в индустрията отговарят за всеки един компонент от смартфоните, както и за инфраструктурата, в която оперират джаджите ни. Един от най-големите им проблеми е свързан с получаването на разрешение на регулаторите за лицензиране на нова честота или спектър на безжична технология, която се използва масово, като например Wi-Fi, предаде TechSpot.

 

Федерална комисия по комуникации на САЩ (FCC) получи молба, подписана от най-големите имена в индустрията с желание да разрешат нелицензираната употреба на 6GHz Wi-Fi честотата. Сред компаниите, които са отправили искането до FCC спадат Google, Facebook, Apple, Microsoft, Qualcomm, HP, Broadcom и др. Изключително рядко можем да видим толкова големи имена в света на технологиите да се обединят в една обща кауза. Ако FCC се съгласят това решение ще има позитивен ефект върху всички потребители..

 

 

От една страна нелицензираната употреба на 6GHz Wi-Fi спектъра ще бъде подходяща за устройствата с виртуална и добавена реалност и за 4K стрийминг. В същото време използването на тази честота ще се отрази благоприятно и на навлизането на 5G мрежите. Тук е момента да уточним, че традиционните Wi-Fi мрежи оперират в нелицензираните 2.4GHz и 5GHz честоти, като 6GHz Wi-Fi е естествено допълнение към тях. Все още не знаем дали FCC ще се съгласят на молбата на големите технологични компании.

 

Още от Digital: Седем начина за подобрим скоростта на Wi-Fi мрежата