Световният пазар на компютри отчете на-бързия растеж от над две десетилетия насам. Това е категорично доказателство за наличието на сериозни признаци на възстановяване в индустрията. Производителите са реализирали продажбите на повече устройства, отколкото всяко едно тримесечие от 2015г. насам.

Резултатите звучат още по-оптимистично в контекста на недостига на компоненти, пред който е изправена технологичната индустрия. Сериозните предизвикателства в сегмента на полупроводниците ще окажат влияние и върху доставките на персонални компютри.

Някои от големите имена в индустрията, сред които HP и Dell прогнозират трудни моменти през следващите тримесечия. Актуалните прогнози на двете компании са, че ще изпитват значителни проблеми в поддържането на стабилно предлагане на лаптопи през втората половина на 2021г.

Това са вторият и третият най-голям производител на компютри с пазарен дял от съответно 21.75 и 19.4%, според данните на IDC. Lenovo са лидер по продажби, но няма да е изненадващо, ако също се наложи да променят плановете си за предстоящите тримесечия.

 

 

Все пак HP и Dell остават оптимистични, че ситуацията ще се стабилизира и очакват високото търсене на лаптопи да продължи. Огромният интерес към приложенията за видеоконференция вече доведе до неочаквано високи продажби на преносими компютри. Задълбочаването на кризата с недостига на компоненти, обаче крие и редица неизвестни.

Търсенето ще продължи да бъде високо, но невъзможността да се балансира с адекватно предлагане ще окаже отрицателното въздействие върху балансите през следващите тримесечия. Другите производители в индустрията също ще бъдат засегнати. Apple се очаква да предприемат драстично прогнози в своята стратегия в контекста на кризата.

При всички положения всички водещи производители ще следят внимателно процесите в глобалната верига за доставки. Втората половина на календарната година обикновено е свързана с висока активност, което може да окаже позитивно влияние върху продажбите на HP, Dell и големите производители.

 

Още от Digital: Недостигът на чипове в индустрията ще продължи до 2023г., според TSMC