Световният пазар на смартфони вече показва осезаеми признаци на възстановяване след избухването на пандемията от COVID-19 през първото тримесечие на 2020г. Големите компании успяха бързо да се адаптират към променящите се условия и представиха редица атрактивни модели. Благодарение на усилията им разполагаме с впечатляващи възможности за избор на смартфон от висок клас в края на годината.

Дългоочаквани устройства като iPhone 12 и Huawei Mate 40 Pro допълнително ще допринесат за високата активност на потребителите. Конкуренцията е изключително сериозна не само при премиум смартфоните, но и в сегмента на бюджетните устройства. Tърсенето на модели от средния клас се увеличава постоянно, тъй като компаниите се надпреварват да предлагат функции от флагманите си на по-достъпна цена.

Тези процеси постепенно обхващат и най-ниския клас, където скоро ни очакват дори смартфони с поддръжка на 5G мрежи. Все пак производителите ще бъдат по-активни в средния ценови клас, където възможностите за печалба са по-големи. Oт Digitimes Research прогнозират, че това ще бъде водещ приоритет през следващите тримесечия.

 

 

Анализаторите прогнозират, че най-активните брандове при премиум смартфоните ще изместят фокуса си към по-достъпните модели. Samsung, Xiaomi, Oppo и Google са само част от компаниите, които подготвят атрактивни предложения от средния клас с поддръжка на 5G технологията. Стратегията им предвижда ускорено стартиране на продажбите на нови устройства, които да са налични в търговските мрежи преди края на декември.

Празничният сезон е бизнес възможност с още по-голямо значение в контекста на пандемията от коронавируса. Много компании отчетоха спад в продажбите през първата половина и ще бъдат доста активни в опита да компенсират представянето си през последните седмици на 2021г.

Така например Samsung подготвят и бюджетни смартфони, с които да засилят натиска върху китайските производители. В същото време Google Pixel 4a ще дебютира в повече пазари през ноември и ще окаже ключово влияние върху позициите на компанията. Освен това производителите вече работят над нова серия смартфони от средния и ниския клас, които вероятно ще видим в началото на 2021г.

 

Още от Digital: Какви ще са тенденциите при зарядните за Android смартфони през 2021г.