Водещите мобилни оператори на територията на ЕС изразиха увереност да започнат да предлагат 5G мобилни мрежи на територията на континента до края на десетилетието, но поставиха няколко условия на правителствата. Телекомуникационни гиганти като Deutsche Telekom, BT, Nokia, Vodafone, Orаnge, Hutchison Whampoa, Airbus, Siemеns и още 13 други бранда сега публикуваха съвместна декларация с името "5G Manifesto". Това е документ от седем страници, разкриващ в детайли как те планират да изградят съответната инфраструктура и да започнат да предоставят 5G интернет на потребителите си до 2020г., съобщава TheVerge.

 

Едно от основните изисквания към правителствата е да отслабят правилата, регулиращи свободния достъп до интернет и от ЕС да предприемат разнообразни мерки, които да ги стимулират да въведат тази технология до края на десетилетието. В декларацията им се посочва, че това няма как да се случи в срок, ако техните действия не се извършват в "правилната" регулаторна среда, за която трябва да се погрижат съответните органи. Според 5G Manifesto със съвместни усилия те ще създадат още един документ с името 5G Action Plan, като той ще има за цел да демонстрира предимствата на тази технология в сферата на автомобилите, медицината, обществената инфраструктура и безопаснност.

 

Плановете предвиждат той да бъде готов през 2018г., но също така обръщат внимание на факта, че се нуждаят от инвестициите на всяко едно правителство, тъй като без тяхна помощ няма да може да се реализира навреме. Основната цел на мобилните оператори е в края на десетилетието всяка една държава-членка на ЕС да има собствена 5G мрежа, което означава, че само след няколко години всички ние ще можем да се възползваме от тази технология. Предстои да видим дали регулаторните органи ще възприемат прагматичен подход, който да стимулира иновациите и да подпомогне навлизането на този интересен план.

 

Вижте пет любопитни неща за 5G мрежите