Водещите производители ще увеличат двойно инвестициите си в сферата на роботиката до края на десетилетието. Данните са на анализатори от IDC и разкриват, че компаниите проявяват все по-голям интерес към разработването на подобни смарт машини. През изминалата година инвестициите в този пазарен сегмент са достигнали до $91.5 млрд. Очакваният растеж ще увеличи тази стойност до внушителните $188 млрд. през 2020г., предаде Digitimes.

 

Тази тенденция е плод на технологични иновации, разширяването на приложенията на съвременните роботи, както и полoжителната оценка на потребителите към тези машини. За в бъдеще много от фабриките на големите компании за електроника ще използват роботи, за да автоматизират своите производствени линии. Добър пример в това отношение е Foxconn, които вече започнаха да интегрират подобни устройства в своите съоръжения.

 

Погледнато от географска гледна точка най-много пари за роботи ще се инвестират от компании базирани в Азия. Европа, Близкия изток и Африка са следващия регион, който ще отдели най-много средства в тази пазарна ниша. Само през изминалата година са изразходвали над $14.7 млрд. След производството, промишлената индустрия, здравеопазването и електронните устройства са секторите, които залагат най-много на роботите и тази ситуация ще се запази до 2020г. 

 

Вижте кои са най-усъвършенстваните роботи за 2016г.