Социалните мрежи постепенно се превърнаха в основен източник на новини и актуално съдържание, но също така и предпочитан метод за комуникация за потребителите. Популярни платформи като Facebook стават толкова важна част от живота ни, че много хора не биха си представили и един ден, в който нямат достъп до профила си. Бивш инженер на Facebook коментира темата със социалните мрежи и остро разкритикува влиянието им в обществен и кулутрен аспект, определяйки като разрушителни за съвременното поколение, информира TheVerge.

 

Думите са на Чамат Палихапития, който става част от Facebook през 2007г. и става вицепрезидент на User Growth дивизията на компанията. В интервюто си той говори за Facebook, но на практика визира всички подобни социални платформи. Основната критика е свързан с това, че информацията, която виждаме в профилите ни се приема като достоверна и безусловна от милиони потребители, без дори да сме проверили съответния източник. Това води не само до формиране на грешно мнение, но и до дезинформация.

 

 

Иронията е, че една от ценностите на социалните мрежи е именно да ни държат постоянно информирани. Другият голям проблем е, че влиянието на платформи като Facebook позволява на определени хора не само да манипулират общественото мнение, но и да се възполват от потрбеителите. Чамат Палихапития смята, че е време много от нас да преосмислят своето мнение по темата и респективно доверието, което имат в подобни мрежи в ежедневието и живота ни.

 

Вижте пет неща, които се случват, когато напуснем Facebook